Korodi, de Ziua Pamantului: Inundatiile sunt cauzate si de nepasarea noastra fata de natura

Korodi, de Ziua Pamantului: Inundatiile sunt cauzate si de nepasarea noastra fata de natura
Korodi, de Ziua Pamantului: Inundatiile sunt cauzate si de nepasarea noastra fata de natura

In fiecare an, pe 22 aprilie, aniversam ZIUA PAMANTULUI, prilej de readucere, in prim-plan, a importantei pe care o are un mediu sanatos, curat, asupra calitatii vietii noastre si a generatiilor ce vor urma, spune Atilla Korodi, ministrul Mediului.

Infiintata in 1970, de senatorul american Gaylord Nelson, cand populatia SUA se confrunta cu un nivel din ce in ce mai ridicat al poluarii aerului, Ziua Pamantului a avut, de-a lungul timpului, un rol important in popularizarea problemelor de mediu. Azi, la peste patru decenii, mai mult de 1 miliard de persoane, din 192 de tari, participa la actiuni de educare si mobilizare a protejarii mediului, ceea ce face din Ziua Pamantului, cea mai mare miscare civica din lume.

Tema de anul acesta – „Orasele Verzi” – inspira necesitatea de a actiona la nivel personal, comunitar, national si international pentru a proteja sanatatea si bunastarea populatiilor urbane, cele mai vulnerabile din lume, prin reducerea impactului uman asupra mediului si, implicit, a efectelor schimbarile climatice.

„Suntem, zilele acestea, martorii unor evenimente dramatice pentru locuitorii din cateva judete din tara unde apele au produs pagube importante si, din nefericire, pierderi de vieti omenesti. Nu mai putem ignora faptul ca inundatiile sunt cauzate si de nepasarea noastra fata de natura, fata de efectele pe care taierile masive de paduri le au asupra echilibrului ecologic. Folosirea intensiva a resurselor mediului, distrugerea padurilor, urbanizarea si industrializarea accelerata, toate au efectele negative pe care le vedem azi: eroziunea solului, alunecari de teren, torentialitate accelerata a apelor curgatoare, inundatii, agravarea secetei, secarea sau reducerea drastica a debitelor retelei hidrografice, inrautatirea climei in general”, subliniaza Korodi.

„Cu investitii inteligente in tehnologie durabila, cu politici de mediu adaptate provocarilor generate de schimbarile climatice si cu un public educat si activ, putem crea un viitor durabil.

Fiecare dintre noi putem sa ajutam Pamantul prin actiuni simple si la indemana: sa stingem lumina cand nu suntem in camera, sa plantam un arbore in fiecare an, sa mai renuntam la masina si sa ne deplasam cu bicicleta, sa ne platim facturile prin internet salvand astfel mii de copaci de la taiere si, mai ales, sa reciclam”, ne sfatuieste ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *