Korodi e verde-n planuri

Ministrul mediului amendeaza sectoarele cele mai impadurite din Bucuresti, pentru lipsa proiectelor de dezvoltare a spatiilor verzi.

Sectoarele 4 si 5 ar fi fost cele mai harnice la proiectele pentru spatii verzi, a sustinut ieri ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi. Acesta a dat publicitatii lista cu 87 de primarii care nu au depus planuri de actiune pentru extinderea spatiilor verzi, asa cum prevedea OUG nr. 114/2007, mentionand ca celelalte sectoare, alaturi de alte 83 de orase din tara, vor fi amendate cu sume intre 30.000 si 60.000 de lei pentru neglijenta.

Legea spune ca fiecare primarie trebuia sa depuna, pana la finele lunii ianuarie, o lista cu planurile de actiune pentru a asigura cresterea suprafetelor de spatii verzi la 20 mp/cap de locuitor pana in 2010 si la 26 mp/locuitor pana in 2013. Cum ministrul mediului ii mangaie pe crestet pe campionii la promisiuni pe hartie, dar nu se uita pe teren la ce au facut ceilalti, Capitala ramane in continuare la 11,09 mp spatiu verde/cap de locuitor.

Statisticile il contrazic

Soarele dogorea ca-ntr-o zi de vara, incingand betoanele fara mila si sugrumand cei cativa copaci de pe marginea drumului. Asfaltul parca ar fi cedat sub greutatea pasilor, in timp ce ministrul mediului, Attila Korodi, se indrepta spre bancuta inconjurata de 20 de metri patrati de spatii verzi, in mijlocul parcarii din Piata Constitutiei. Din coltul verde, amenajat special pentru presa, cu arbusti in ghivece si covoare de gazon aduse la metru pentru aceasta ocazie, ministrul i-a pus la colt pe cei 87 de primari, care nu s-au conformat legii.

Mirata, asistenta il intreaba pe ministru in ce constau proiectele sectorului 5, unul dintre cele mai aride din Bucuresti. „Nu stiu ce contin proiectele care au fost depuse deja. Acestea se afla la agentiile de mediu si urmeaza sa primeasca fonduri pentru a fi puse in aplicare”, si-a dat ministrul „inocenta” pe fata. Potrivit acestuia, cea mai mare suma alocata unui proiect ar fi „in jur de 10 miliarde de lei”. Ministrul n-a stiut insa sa raspunda ce oras va primi acesti bani.

Printre cei care vor fi taxati cu pana la 60.000 de lei se afla si sectorul 3, condus de primarul Liviu Negoita. Directorul de comunicare al primariei, Sebastian Stan, a explicat ca pe raza sectorului sau se afla 576,6 hectare de spatii verzi. „In ultimii patru ani au fost reabilitate si amenajate 200 de hectare de spatii verzi abandonate”, a spus Stan. Surprinzator, acelasi minister condus de Korodi arata ca sectorul 3 sta cel mai bine la capitolul spatii verzi/cap locuitor. Daca un bucurestean de aici are la dispozitie 14,5 mp de spatiu verde, un cetatean din sectorul 5 nu se poate bucura decat de 6,3 mp.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *