Korodi la RFI, despre gazele de sist: Nu poti derula proiecte industriale, daca la nivel local oamenii nu-si dau acordul

Korodi la RFI, despre gazele de sist: Nu poti derula proiecte industriale, daca la nivel local oamenii nu-si dau acordul
Korodi la RFI, despre gazele de sist: Nu poti derula proiecte industriale, daca la nivel local oamenii nu-si dau acordul

Procedurile privind gazele de sist trebuie sa aiba un parcurs normal, ca orice domeniu energetic care se desfasoara in Romania, nici mai accelerat, nici mai incet, cel putin in faza de explorare. Daca se va ajunge la exploatare, companiile trebuie sa aiba foarte multa chibzuinta si foarte multa deschidere fata de comunitatile locale. Iata ce spune la RFI ministrul Mediului, Attila Korodi.

In opinia lui Attila Korodi, „sunt doua lucruri total diferite pe care trebuie sa le faca Romania. Trebuie sa aiba o evaluare foarte clara a resurselor care sunt legate de gazele de sist, sa vedem ce inseamna aceasta resursa. Aceasta inseamna explorare. Dar pe de alta parte, exploatarea ajunge intr-o alta dimensiune, pentru ca la exploatare vin pe buna dreptate critici care daca nu sunt contraargumentate si aduse raspunsuri care sa dea incredere, aceste proiecte greu pot fi derulate. Si aici vorbim de problematica mai ales a rezervelor de apa si a calitatii apei si asa mai departe, lucruri care dupa parerea mea trebuie abordate punct cu punct, pentru ca depinde foarte mult de zonele in care aceste proiecte doresc sa fie derulate”.

Presedintele Traian Basescu a pledat luni pentru gazele de sist. Intr-un interviu pentru Adevarul, seful statului s-a referit si la acest subiect. El spune ca localnicii din zonele unde vor avea loc exploatari trebuie convinsi ca tehnologia folosita este sigura.

„Barierele comunitatilor locale sunt corecte”

Ministrul Mediului observa ca „la ora actuala, tehnologiile incep sa se diversifice si in urmatorii cinci ani de zile cred ca din acest punct de vedere poate sa fie si o revolutie cand vorbim de gaze de sist. Nu poti sa derulezi proiecte industriale, daca la nivel local, comunitatea locala nu isi da acordul. Inseamna ca pur si simplu ne lovim de anumite bariere care sunt corecte, barierele comunitatilor locale. Si acest lucru este adevarat pentru toate proiectele. Noi ca Minister al Mediului trebuie sa dam toate asigurarile institutionale ca oamenii care traiesc in acele zone unde se desfasoara activitati economice pot sa-si traiasca viata in siguranta din punct de vedere al calitatii vietii”.

„Companiile cu interes in aceasta zona trebuie sa vina nu numai cu raspunsuri la faza de explorare, sa vedem ce resurse are Romania, dar mai ales la calitatea tehnologiilor pe care le utilizeaza”, crede el.

„Daca comunitatile nu dau un raspuns favorabil, atunci din experienta europeana si experienta mondiala si experienta romaneasca, pe cateva spete foarte clare, arata ca aceste proiecte industriale n-au o sansa. Comunitatile locale daca sunt partenere in astfel de lucruri, sunt deschise si nu vorbesc de administratia publica locala, ci vorbesc de comunitatea in sine”, afirma Attila Korodi.

Intrebat daca ar trebui accelerate procedurile privind gazele de sist sau dimpotriva, temperate, ministrul Mediului a raspuns: „Eu cred ca gazele de sist trebuie sa aiba un parcurs normal, ca orice domeniu energetic care se desfasoara in Romania, nici mai accelerat, nici mai incet, adica ar trebui sa fie o normalitate, cel putin faza de explorare. Dupa aceea, dupa ce stim ce resurse avem, cand deja vom vorbi exact de tehnologiile care vor fi utilizate, deja se schimba foarte mult ecuatia, acolo trebuie sa existe foarte multa rabdare si foarte multa chibzuinta si foarte multa deschidere fata de comunitatile locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *