Kronospan mai are cateva zile sa-si demoleze instalatia de formaldehida de la Sebes

Compania Kronospan Sebes mai are la dispozitie doua saptamani si jumatate, pana pe 28 octombrie, pentru a intra in legalitate prin demolarea noii instalatii de formaldehida, ridicata fara autorizatie de constructie si fara acord de mediu.

Daca instalatia nu va fi demolata pana la sfarsitul lunii octombrie, compania va fi amendata cu 100.000 de lei si i se va acorda, totodata, un nou termen de 30 de zile pentru a o demonta, acordul de mediu nemaiputand fi dat in aceasta faza de Agentia Regionala de Mediu Sibiu, dupa cum sublinia, la mijlocul lunii septembrie, la Alba Iulia, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa. Constructia acesteia s-a realizat adica inainte de solicitarea acordului de mediu.
Garda de Mediu si Agentia Regionala de Mediu cer demolarea

Garda de Mediu Alba a transmis, pe 10 septembrie, o adresa catre Primaria Sebes prin care solicita aplicarea legii si luarea masurilor necesare pentru demolarea noii instalatii de formaldehida, pentru readucerea amplasamentului la starea initiala. Ulterior, pe 28 septembrie, a fost trimisa o noua adresa in acest sens, deoarece, potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu Alba, Emilia Timis, unul din directori ar fi fost in concediu si s-a motivat ca nu s-a intrat in posesia documentului respectiv. In consecinta, termenul la care expira cele 30 de zile a devenit 28 octombrie.

Si Agentia Regionala de Mediu Sibiu a transmis o notificare, prin fax, companiei din Sebes in data de 7 septembrie, in care acesteia i se acordau 30 de zile pentru adoptarea unor masuri de conformare referitoare la problemele semnalate privind depasiri ale unor valori limita ale unor concentratii. Si aici, potrivit directorului Agentiei Regionale de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu, termenul a fost prelungit cu cateva zile, deoarece reprezentantii companiei au motivat ca au primit plicul cu originalul notificarii in data de 13 septembrie.

Potrivit notificarii transmise de ARM Sibiu, au fost constatate depasiri ale valorilor limita ale concentratiilor de Carbon Organic Total (TOC), la instalatia de producere a formaldehidei, si a concentratiilor de formaldehida, la instalatia de producere de rasini pulbere, precum si depasiri (fata de limitele prevazute in autorizatia integrata de mediu) la apele tehnologice si la apele pluviale evacuate in raul Sebes.
Locuitorii din Sebes, nepasatori

Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, pe platforma Kronospan din municipiul Sebes, investitie evaluata la zece milioane de euro, provoaca, de peste o jumatate de an, o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor. A fost organizat chiar si un referendum local, in 23 septembrie, nevalidat insa din cauza prezentei reduse la urne a locuitorilor din Sebes, multi plecati la munca in strainatate de ani de zile. Chiar daca referendumul ar fi fost validat, consultarea publica nu ar fi avut nicio finalitate juridica in ceea ce priveste noua instalatie de formaldehida de pe platforma Kronospan.

Citeste articolul Kronospan mai are cateva zile sa-si demoleze instalatia de formaldehida de la Sebes integral in Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *