La Braila se colecteaza de zor deseuri

In conformitate cu prevederile H.G. 856/2005 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv cele periculoase s-a realizat evidenta lunara pe 6 tipuri de deseuri generate, colectate, valorificate si eliminate de catre agentii economici din judetul Braila: ulei uzat, acumulatori uzati, anvelopele uzate, deseuri de ambalaje, deseuri spitalicesti si deseuri de lemn. Au fost inventariati 70 agenti economici generatori de deseuri.

Validarea datelor raportate a fost efectuata prin controale periodice la agentii economici care desfasoara activitati cu impact semnificativ asupra mediului .

Pentru realizarea Anchetei Statistice privind gestionarea deseurilor s-au transmis chestionare la un numar de 43 agenti economici. Au fost introduse in programul RENVSTAT datele din chestionare, urmand ca in urma validarii acestora de catre ANPM sa se poata realiza o centralizare a acestora pe tipuri de deseuri si coduri de eliminare.

Conform H.G. 662/2001 privind gestionarea uleiurilor uzate si a raportarii agentilor economici generatori de astfel de deseuri s-au urmarit generatorii de ulei uzat (agenti economici care detin utilaje industriale, service-uri auto, agenti economici care detin parcuri auto) precum si agentii economici autorizati pentru colectarea uleiului uzat in vederea predarii acestuia pentru regenerare sau co-incinerare.

Acumulatorii uzati generati atat de catre agentii economici cat si de catre persoanele fizice au fost predati la schimb la achizitionarea celor noi, iar stocurile istorice au fost predate societatilor autorizate pentru colectarea acestora. Astfel, in anul 2007 agentii economici care colecteaza acumulatori uzati in vederea predarii catre valorificatorii din tara, au colectat si predat pentru valorificare 85 t.

Anvelopele uzate generate de catre agentii economici si persoanele fizice se predau la schimb atunci cand sunt comercializate anvelopele noi. Cantitatea de anvelope uzate generata si predata spre valorificare in anul 2007 a fost de 43 tone.

Lunar au fost monitorizati agentii economici care colecteaza deseuri reciclabile de tipul hartie, carton si PET-uri. Cantitatea de deseuri tip PET colectata si predata spre valorificare in 2007 a fost de aproximativ 715 tone, iar cea de hartie si carton de 4000 tone.

Din analiza rezultatelor inventarierii este de mentionat faptul ca la unele tipuri de deseuri activitatea de colectare si valorificare s-a imbunatatit considerabil, astfel datorita cresterii activitatii de valorificare a deseurilor de hartie si carton pentru obtinerea hartiei de scris, de catre SC Celhart Donaris SA, cantitatea de deseu de hartie si carton colectata in 2007 a fost de aproximativ 4000t fata de 1678 t in anul 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *