La ce ajuta consumul de lapte?

0
78
La ce ajuta consumul de lapte?

Ce este Doza Zilnica de Lactate si cum o asiguram? Laptele e primul produs pe care il consumam odata veniti pe lume. Putem sa il numim aliment universal. Este un element esential alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, fiind produsul de baza in cadrul unei alimentatii sanatoase.

Daca laptele este alimentul universal pentru copii, consuml de produse lactate si branzeturi reprezinta un marker al identitatii culturale si sociale.

S-a observat ca persoanele care nu beau lapte sunt de obicei si cele care au probleme de greutate in exces sau alte afectiuni cauzate de o alimentatie monotona sau hipercalorica.

In carticica dr. nutritionist Mihaela Bilic, “Povestea Laptelui”, se arata ca pe langa procentele echilibrate de proteine (3-3.5%), glucide (4-5%), si lipide (3.5-4.5%, in lapte gasim toate mineralele indispensabile vietii. Daca ar avea si fibre, am putea trai consumand doar lapte si produse lacatate.

Laptele asigura:

  • Dublul dozei zilnice de vitamina B12
  • Doza zilnica de itamina B2
  • 50% din necesarul zilnic de vitamina A
  • 33% din necesarul de vitamina B1 si B6
  • Cantutati mari de vitamina D si acid folic
  • 16% din necesarul e magneziu
  • 20% din doza zilnica de crom
  • Aport important de iod.

Din lapte, calciul se absoarbe in proportie de 40%, in timp ce dn vegetale (soia, spanac, broccoli), gradul de absortie este de numai 4-5%.

Doza zilnica de lactate (DZL)

 

Corpul unui adult contine 1 kg de calciu, 98% fiind depozitat in oase, de unde se reinnoieste continuu. Calciul este folosit ca agent de neutralizare a tuturor produsilor acizi, rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care rebuie acoperita prin alimentatie.

Nutritionistii au stabilit ca o portie de calciu valoreaza 300mg. In concluzie, avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram.

Ce reprezinta o portie de calciu

 

  • 1 pahar lapte duce 250 ml
  • 1 pahar lapte batut, sana, kefir 250 ml
  • 2 iaurturi mici 250g
  • 1 pachet branza proaspata 250g
  • 1 felie telemea 75g
  • 1 bucata cascaval 50g
  • 2 linguri parmesan ras

Alimente echivalente pentru o portie de calciu

  • 1 ou
  • ½ conserva de sardine (cu tot cu oase)
  • 4 felii de paine 100g
  • 100g fructe oleaginoase (migdale, nuci)
  • 300g boabe de soia sau derivatele ei (tofu)
  • 300g spanac
  • 2 litri apa minerala

6 beneficii ale consumului de lapte

 

Laptele contribuie la hidratarea si mineralizarea corpului, aduce calmare si linistire. In formele sale intre lichid si solid (de frisca, inghetata, smantana sau paste cu branza etc.) activeaza centrii placerii din creier; neutralizeaza aciditatea din organism; previne formarea de calicul urinari; trebuie sa fie alimentul de baza al femeilor insarcinate si al mamicilor care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here