La depozitul ecologic de la Tarpiu se va construi o statie de tratare mecanico-biologica

La depozitul ecologic de la Tarpiu se va construi o statie de tratare mecanico-biologica
La depozitul ecologic de la Tarpiu se va construi o statie de tratare mecanico-biologica

CJ a comandat elaborarea studiului de fezabilitate, a cererii de finantare si a caietului de sarcini pentru construirea unei statii de tratare mecanico-biologica la Centrul de Management Integrat al Deseurilor de la Tarpiu. Obiectivul este reducerea la depozitare a cantitatii de deseuri biodegradabile.

Lucrarile vor dura sase luni din momentul emiterii ordinului de incepere.

Construirea statiei de tratare mecanico-biologica a fost prinsa in studiul de fezabilitate al proiectului ”Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud”, revizuit in 2014. ”Deoarece proiectul nu a fost implementat conform estimarilor din 2011, existand intarzieri semnificative, si pentru ca nu s-a realizat pana acum un program intens de constientizare a populatiei care locuieste la case privind compostarea deseurilor verzi in gospodarie si a populatiei judetului cu privire la colectarea selectiva, exista riscul ca in anul 2016 sa nu se atinga tinta de reducere la depozitare a cantitatii de deseuri biodegradabile, pana la 35%. Pentru a diminua acest risc, este necesara punerea in functiune, incepand cu anul 2016, a unei instalatii de tratare mecano-biologica”, se arata in studiu.

Anul trecut, Consiliul Judetean a revizuit studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru a afla situatia reala a costurilor de la inceputul implementarii proiectului de management al deseurilor in sistem integrat. Revizuirea a fost necesara ca urmare a situatiilor imprevizibile/diferite din faza de organizare a activitatilor de achizitie publica, dar si din faza de implementare a proiectului, pentru contractele de construire a depozitului de la Tarpiu, a statiilor de transfer si a centrelor de colectare, inchiderea depozitelor neconforme, achizitia de pubele si echipamente, etc.

Astfel, totalul cheltuielilor neeligibile este de 8.634.663 euro, iar totalul cheltuielilor eligibile – 32.699.809 euro. Contributia judetului la acest proiect este de 11.542.984 euro, valoarea totala a investitiei fiind in final de 41.334.472 euro. Conform SF aprobat in 2009, valoarea totala a proiectului era de 43.692.600 euro.

Depozitul de la Tarpiu va fi administrat in urmatorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor SRL.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud” a prevazut construirea unui centru de management integrat al deseurilor in satul Tarpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci statii de transfer in Bistrita, Beclean, Nasaud, Singeorz-Bai si Galatii Bistritei, construirea in Bistrita a doua centre de colectare a deseurilor voluminoase si a DEEE si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului, achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora, inchiderea si ecologizarea depozitelor de deseuri urbane si rurale neconforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *