La fiecare patru zile, in judetul Hunedoara se taie arbori ilegal

La fiecare patru zile, in judetul Hunedoara se taie arbori ilegal

In ultimii trei ani autoritatile cu atributii in domeniu au inregistrat 230 de taieri ilegale de arbori. Cele mai multe dintre acestea nu sunt taieri masive, ci unele din paduri proprietate privata, facute de persoane care au nevoie de lemne pentru foc. Autoritatile spun ca, in asemenea situatii, legea silvica este mult prea restrictiva si ar fi necesara o revizuire a acesteia.

Cele mai multe taieri ilegale de masa lemnoasa sunt facute chiar de proprietarii nevoiti sa incalce legea, dar cele mai grave sunt facute de firme din domeniu

Potrivit statisticilor oficiale, in judetul Hunedoara situatia nu este la fel de ingrijoratoare precum in alte judete, unde numarul taierilor ilegale depaseste chiar si 6.000, in ultimii trei ani. In zona de Vest, cel mai prost la capitolul “taieri ilegale” sta Aradul, cu 560 de cazuri in ultimii trei ani, urmat de judetul Caras-Severin – cu 540 si apoi de Timis, cu peste 500 de taieri ilegale. Cel putin saptamanal, politistii sau angajatii Inspectoratului Silvic si de Vanatoare Hunedoara constata si ei noi nereguli.

Inspectorul sef-adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara, Ioan Faur, spune ca au fost si cazuri de defrisari, termen care presupune “raderea” completa a arborilor de pe o anumita suprafata, insa de cele mai multe ori acestea se fac tocmai pentru regenerarea suprafetelor imbatranite. “Rasinoasele nu se regenereaza artificial si atunci trebuie inlocuite prin plantatii. De aceea se fac si taieri din acestea, rase. Dar, in general, nu se taie mai mult de 3 hectare la ras, iar peste doi ani se impadureste. Perioada de pauza este necesara pentru a preveni atacurile de insecte, de boli si de daunatori”, sustine seful ITRSV Timisoara. Faur adauga ca, in afara unor exceptii, generate de atacuri ale insectelor sau bolilor pe suprafete mari de padure, in judet nu s-au inregistrat cazuri de padure “rasa”. El precizeaza ca fotogramele prezinta, intr-adevar, zone defrisate, vizibile de deasupra nivelului solului, insa “raderile” sunt facute intentionat, pentru a facilita cresterea unei noi generatii de rasinoase.

Asteapta zeci de ani pentru lemn de foc

Autoritatile silvice spun ca in judetul Hunedoara sunt peste 23.000 de proprietari de suprafete mici de padure, cuprinse intre o jumatate de hectar si cateva hectare. Conform legii, toti acesti proprietari de padure trebuie sa astepte, pentru a putea exploata lemn de pe propriile suprafete, pana cand arborii ating varsta de 100-110 ani, acesta fiind ciclul de productie al unei paduri. Inspectorii silvici preciceaza ca sunt multe cazuri in care hunedorenii se afla in proprietatea unei paduri cu o varsta de 50-60 de ani, asa ca mai au de asteptat inca 40-50 de ani, pentru a putea taia fie si doar cativa arbori pentru lemn de foc. Seful-adjunct al ITRSV Timisoara afirma ca marii proprietari de padure au amenajamente (planuri pentru suprafata de padure pentru urmatorii 10 ani, care includ interventiile care se pot face – rarituri, defrisari, degajari, curatiri – si care sunt intocmite de specialisti platiti) si aproape intotdeauna respecta contractele si legea.

Micii proprietari, pe de alta parte, nu au intotdeauna amenajamente, pentru ca acestea nu se realizeaza decat in cazul in care mai multi proprietari se unesc, ajungand sa detina, in comun, o suprafata de peste 100 de hectare. “Tocmai de aceea, cele mai frecvente cazuri de taieri ilegale vin tocmai din partea proprietarilor de padure. Iar aici este, fara indoiala, o vina a legislatiei. Pur si simplu, oamenii au padure, dar nu pot sa faca nimic in ea. Iar atunci bietii oameni se apuca sa taie, pentru a lua lemn de foc. Statul a luat masura asta pentru protectie, pentru ca proprietarul sa nu se apuce si sa rada tot, insa pentru suprafetele mici si foarte mici, de un hectar sau chiar o jumatate de hectar, legea ar fi trebuit regandita, astfel incat anual oamenii sa-si poata recolta o anumita cantitate de lemn de foc”, adauga Faur. Silvicultorii spun ca de pe un hectar de padure ajunsa la varsta exploatabilitatii se pot extrage 250-300 de metri cubi de lemn.

Codul silvic, si mai aspru

In acest moment, un proprietar de padure care nu are amenajament (planul pe 10 ani) nu poate sa taie nici macar un singur arbore din padurea proprietate personala. Pentru a putea sa extraga lemn de pe proprietatea sa, hunedorenii trebuie sa aiba incheiat un contract contra-cost cu unul dintre ocoalele silvice din judet. Platind ocolului silvic care gestioneaza padurea si le marcheaza lemnele de foc, proprietarii ajung sa achite sume similare celor pe care le-ar plati daca ar cumpara direct lemnul de la un furnizor autorizat. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horia Golea, institutia administreaza in jur de 200.000 de hectare, din care 154.000 de hectare sunt in proprietatea statului si restul sunt proprietate privata.

In judetul Hunedoara functioneaza cinci ocoale silvice private, dintre care trei sunt infiintate pe structurile primariilor, iar doua pe structurile composesoratelor. Cine taie lemn a carui valoare depasesste de cinci ori contravaloarea unui metru cub de lemn, stabilita de ministerul de resort, si anume 74 de lei, se alege automat cu dosar penal, iar inspectorii silvici sunt obligati sa sesizeze Parchetul. Reprezentantii ITRSV spun ca, in plus, se preconizeaza inasprirea Codului silvic, astfel incat hunedoreanul care va taia un singur arbore, chiar si de pe terenul propriu, se poate alege cu dosar penal si poate ajunge dupa gratii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *