La Navodari, ilegalitatile s-au comis cu acordul Ministerului Mediului

Aici, pe o suprafata de 30 de hectare, ar urma sa se ridice un munte de 97 de metri inaltime format din deseuri industriale periculoase, toxice, printre care mercur, cianuri si alte produse petroliere.

Documentul emis in 2008 pentru depozitul de deseuri nepericuloase le include si pe cele periculoase
Acum, autoritatea considera ca acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, pentru ca autorizatia de construire nu a fost emisa

Acordul de mediu emis in 2008 societatii Ecological Center pentru realizarea investitiei „Centru de gospodarire deseuri industriale” , cuprinde, contrar denumirii, prevederi prin care se accepta depozitarea deseurilor periculoase la numai 3 km de plaja din Navodari.
„Ei (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – n. Red.) au dat acord de mediu pentru deseuri nepericuloase, dar in interiorul documentului erau enumerate clar si cele periculoase”, a declarat pentru Curierul National, primarul orasului Navodari, Matei Nicolae, explicand ca in momentul de fata exista nenumarate procese pe rolul instantelor, inclusiv la Bacau, prin care autoritatile contesta procedurile demarate de Ecological Center in vederea realizarii depozitului de deseuri periculoase. „Exista o sumedenie de procese, unele prin care Primaria si Prefectura au atacat in contencios administrativ toata documentatia in baza careia Ecological Center vrea sa faca depozitul si altele in care reprezentantii firmei cer instantelor emiterea unei hotarari care sa tina loc de autorizatie de constructie. Exista si alte procese, prin care reprezentantii societatii cer daune imense Primariei, de 1, 10 si chiar 20 milioane de euro, sustinand ca le-au fost aduse prejudicii importante prin faptul ca nu sunt lasati sa realizeze depozitul si tot felul de alte aberatii”, a mai spus Matei Nicolae.

Acizi – la numai 3 km de tabara de copii

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a emis la data de 15 august 2008 un acord de mediu SC Ecological Center SA Navodari privind realizarea investitiei „Centru de Gospodarire deseuri industriale”, amplasat la 1,5 km de Navodari, 3 km de tabara de copii si tineret din localitate si 3 km de zona turistica Mamaia.
La pagina 28 a documentului se enumera lista de deseuri periculoase, printre care acid sulfuric si sulfuros, clorhidric, fluorhidric, fosforic si fosforos, azotic si azotos, acizi de decapare, acizi fara alta specificatie etc.

Ministerul Mediului ne-a ascuns existenta acordului

In urma cu mai bine de o luna, la solicitarea Curierului National, ANPM ne-a informat ca in ultimii 15 ani a emis acorduri si autorizatii de mediu pentru activitati de depozitare a deseurilor pentru numai opt societati comerciale, suprafata totala a depozitelor ridicandu-se la 103.086 mp, adica putin peste 10 ha. Sase dintre societatile care au primit autorizatii si acorduri de mediu aveau nevoie de aceste depozite pentru deseurile rezultate din activitatea proprie, iar restul pentru construirea unor depozite zonale pentru deseuri periculoase. Societatile pentru care s-au eliberat actele de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului sunt SC Automobile Dacia SA – acord de mediu emis in 1996, iar autorizatia in 2006; Ductil Steel – documente emise in 2004, respectiv 2006; SC Terapia SA – acte emise in 2003, respectiv 2006; SC Silcotub SA – anii 1999 si 2008; SC Ford – anii 2000 si 2009 – si ALRO Alumini Slatina – autorizatie integrata de mediu emisa in 2008; SC Ecomaster Servicii Ecologice SRL si Vivani Salubritate. Dupa cum se vede, ANPM nu stia sau a vrut sa ascunda existenta acordului de mediu emis SC Ecological Center SA Navodari…

Primaria a cerut retragerea avizului

Incercand sa puna capat situatiei si sa remedieze neajunsurile create populatiei si turistilor din zona, Primaria Navodari a trimis, in primavara anului trecut, Ministerului Mediului, un Memoriu prin care-i cere sa „reanalizeze avizul de mediu si, in situatia in care se constata incalcarea cadrului legislativ national si a directivelor UE in domeniu („ceea ce noi consideram evident” – nota Primariei Navodari) sa dispuneti retragerea avizului de mediu nr. 3/15.08.2008 acordat pentru certificatul de urbanism nr. 718/20.12.2007″.
Primaria Navodari si-a justificat demersul prin faptul ca suprafata pe care urmeaza sa fie amplasat depozitul de deseuri periculoase se afla in vecinatatea unor aglomerari urbane, iar studiul nu prevede modalitatile de izolare a deseurilor fata de mediul ambiant, acesta nu este insotit de un memoriu tehnic care sa includa normele de transport, prelucrare si stocare a deseurilor, ” SC Ecological Center SA neasumandu-si niciun fel de responsabilitate in acest domeniu”.
In plus, „pentru marfurile excesiv de purverulente studiul prevede doar umectarea si nu protectia cu rasini asa cum se impune in toate porturile UE si cum prevede legislatia comunitara pentru toti operatorii care manevreaza astfel de deseuri”. „In momentul de fata pentru Romania este pe cale sa se demareze procedura de infringement, vis-a-vis de calitatea aerului. In acest caz, judetul Constanta este unul din judetele-problema din Romania, deoarece este inca o zona puternic industrializata. (…) Primaria, Consiliul Local si locuitorii orasului Navodari nu sunt de acord cu amplasarea acestui centru de deseuri pe teritoriul orasului. (…) Noi ne dorim sa devenim o zona turistica si amplasarea acestui centru pentru deseuri industriale periculoase nu ne va permite acest lucru”, se arata in Memoriul adresat Ministerului Mediului la data de 23.03.2010.

Raspunsul a venit dupa un an

Dupa 14 luni de asteptare, timp in care Primaria Navodari a mai intocmit un memoriu, Marin Anton, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, raspunde la data de 16 mai a.c., ca „din documentatia transmisa de dvs. deducem nu numai ca autorizatia de construire nu a fost emisa, dar si faptul ca in 27 februarie 2009 Consiliul Local Navodari a emis Hotararea nr. 36 prin care se interzice „amplasarea pe teritoriul Navodari a deseurilor de orice natura”.
„Avand in vedere cele sus-mentionate, consideram ca acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, in situatia in care autorizatia de construire nu a fost emisa pana in prezent, lucrarile de investitii neputand fi astfel demarate”, noteaza secretarul de stat in adresa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *