La Prisacani – Iasi agricultura ecologica prinde teren

La Prisacani – Iasi agricultura ecologica prinde teren

Printre oamenii de afaceri care au realizat ca agricultura ecologica reprezinta o afacere de viitor se numara si Maricel Popa, administratorul unor firme cunoscute in domeniul constructiilor, fabricarii de televizoare si aragazuri. Investitorul detine si firma Vitalef, specializata in congelarea rapida a legumelor si fructelor, de aici ivindu-se si ideea producerii materiei prime. Asa a luat nastere, pe malul Prutului, la Prisacani, prima ferma ecologica din Moldova.

Amenajata pe o suprafata deocamdata de 17 ha, ferma cuprinde un sector legumicol, unul de crestere a gainilor si un iaz cu peste. Terenul – o parte proprietate privata si alta concesionata de la Primarie pe 49 de ani – este lucrat conform standardelor cerute de Uniunea Europeana in productia ecologica.

Peste 200% profit

Inca de la inceput crescatoria de gaini pentru care s-au amenajat cuibare „pe pamant“ si care numara deocamdata patru sute de capete este pe profit. Un ou ecologic este produs aici cu 40 de bani si se vinde la restaurante si in magazinul firmei cu un leu. La fel sunt cautate de amatorii de hrana sanatoasa si legumele produse aici.

De la dl ing. Aurel Radoi, tehnologul fermei, aflam ca in scurt timp numarul gainilor va ajunge la cinci mii, va creste semnificativ suprafata de legume, iar iazul populat cu crap si caras, crescuti de asemenea dupa norme ecologice, va cuprinde patru hectare.

O ferma – „pilot“

Aparitia acestei noi unitati a starnit un interes deosebit aici, unde cultura legumelor are o veche traditie. Primarul comunei, dl ing. Constantin Chirila, isi aminteste cum plecau de la aceasta ferma, in tara si la export, mii de tone de legume si crede ca multi prisacaneni, in special cei tineri, ar avea de castigat prin practicarea agriculturii ecologice.

La fel gandeste si domnul Maricel Popa. „Exista, spune domnia sa, tineri care se stabilesc la tara si care primesc o subventie consistenta de la stat. Cu acesti bani, sigur la o scara mai mica, se poate amenaja o microferma ecologica de cultura legumelor, de crestere a animalelor etc. Daca in fiecare comuna din aceasta parte a judetului s-ar amenaja o astfel de ferma, am putea sa batem la usile hipermarket-urilor, sa negociem cu marile magazine, care acum il refuza pe micul producator, altminteri pe buna dreptate, pentru ca e nevoie de aprovizionare ritmica, pe cat posibil tot timpul anului. Or, fermele au capacitati de productie reduse“, afirma investitorul.

Prin urmare si aici asocierea ar fi garantia succesului, cu atat mai mult cu cat firma lui Maricel Popa poate pune la dispozitia viitorilor fermieri camere frigorifice pentru pastrarea optima a legumelor si fructelor si o linie de congelare rapida. „Este, spun eu, un inceput bun, iar ferma ecologica de la Prisacani poate fi, din acest punct de vedere, o ferma-pilot.

Legumicultorii, crescatorii de animale, apicultorii – si sunt multi in comuna noastra –, prin asociere ar deveni o forta redutabila si si-ar asigura astfel locul pe care il merita in rafturile marilor magazine, aceasta atat in beneficiul lor cat si al consumatorilor“, incheie primarul Constantin Chirila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *