La training eco

INITIATIVA. Orasenii pot experimenta munca „la coada caprei” intr-o ferma organica

Daca vreti sa lucrati citeva zile intr-o ferma eco si sa deprindeti tainele agriculturii bio de la un fermier ade-va-rat, nu trebuie decit sa accesati site-ul www.wwoof.ro

Reteaua Internationala de Ferme Ecologice WWOOF are acum filiala in Ro-ma-nia. De ce este important acest lucru? Pentru ca, prin WWOOF, cei interesati de agricultura ecologica au posibilitatea de a locui un timp la un fermier adevarat si de a lucra ca voluntar cot la cot cu acesta pentru a deprinde tainele meseriei.

INSCRIERE. Cine poate deveni voluntar? Potrivit infor-ma-ti-i-lor postate pe site-ul www.wwoof.ro, oricine vrea si se simte capabil sa participe la munca zilnica dintr-o gospodarie eco: cules, compostare, muls, construirea sau repararea unor garduri si altor acareturi sau hranirea animalelor. Unele ferme gazduiesc si voluntari care prefera munca de birou, su-pra-vegherea copiilor sau vinzarea produselor ob-ti-nu-te. „In general, voluntarii presteaza opt ore de activitate in fiecare zi lu-cra-toare, iar week-end-urile sint destinate vizitelor si participarii la evenimentele sociale si culturale din regiune”, se mentioneaza pe site. Cazarea si mincarea sanatoasa si gustoasa sint din partea casei.

Aspirantul la statutul de voluntar intr-o ferma bio trebuie sa trimi-ta un mesaj la o adresa de e-mail de la sectiunea „contact” de pe site-ul www.wwoof.ro si sa astepte sa primeasca de la WWOOF datele de contact ale fermei-gazda. Mesajul trebuie sa contina, printre altele, numele, adresa, numarul de telefon, tara de origine, genul si virsta, dieta alimentara, daca este una speciala, perioada anului si durata sederii la ferma.

La ora actuala, in reteaua WWOOF Romania nu figureaza decit trei ferme-gazda din Transilvania. Insa in sistem se poate inscrie oricare gospodar dornic sa-si impartaseasca tehnicile agricole si experienta de viata unor invatacei autohtoni sau din strainatate. Mai mult, nu toate fermele care fac parte din WWOOF Romania trebuie sa fie certificate eco, in retea urmind sa fie acceptate si ferme biodinamice sau care functioneaza dupa bunele practici agricole traditionale.

Experienta indelungata

Reteaua WWOOF a fost creata in 1970 in Marea Britani de un grup de oameni din diferite orase, care obisnuiau sa isi petreaca week-end-urile ajutind familii de fermieri la muncile agricole. Datorita popularitatii pe care a dobindit-o aceasta initiativa, peste 35 de tari din intreaga lume au stabilit organizatii nationale WWOOF, care promoveaza o legatura strinsa intre fermierii ecologici si consumatori. WWOOF Romania a fost creat de o echipa de voluntari la sugestia unor prieteni fermieri romani. In plus, Romania este o tara interesanta. „Cultura romaneasca este reprezentata de un amestec de dezvoltari mo-derne si practici traditionale, cu precadere vizibile in agricultura de subzistenta, care este inca practicata de cea mai mare parte a populatiei din mediul rural. Satele romanesti, inca bogate in traditii agricole taranesti si valori familiale puternice, sunt de o rara frumusete care trebuie experimentata pentru a fi apreciata”, spun reprezentantii WWOOF.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *