La Valea Calugareasca, parc de panouri fotovoltaice unic la nivel european

Parcuri fotovoltaice la Produleşti
La Valea Calugareasca, parc de panouri fotovoltaice unic la nivel european
La Valea Calugareasca, parc de panouri fotovoltaice unic la nivel european

Fostul combinat Romfosfochim de la Valea Calugareasca – considerat o adevarata „bomba chimica” a judetului Prahova – va deveni zona nepoluata. Dovada in acest sens este parcul de panouri fotovoltaice amenajat pe o suprafata de 26 de hectare, prima parte a proiectului fiind finalizata ieri. Conform reprezentantilor firmei romanesti cu capital italian care realizeaza lucrarile, dar si ai autoritatilor judetene, investitia de la Valea Calugareasca reprezinta un proiect unic in Romania, dar si la nivel european, avand in vedere faptul ca pe o suprafata de teren infestata cu reziduuri provenite de la un fost combinat petrochimic s-a realizat un parc de panouri fotovoltaice.

La cativa kilometri de muntii de pirita care inca au mai ramas in picioare, la Valea Calugareasca, alaturi de scheletele din fier, mancate de rugina, ale cladirilor fostului combinat Romfosfochim, s-a inregistrat, practic, o adevarata minune! Pe unul dintre terenurile care erau acoperite de reziduurile industriale ale combinatului amintit, acum au „rasarit” panouri fotovoltaice. Ieri, in prezenta conducerii administratiei locale din Valea Calugareasca, a presedintelui Consiliului Judetean Prahova, dar si a altor alesi locali din comunele invecinate, a avut loc receptia primei parti a unei investitii ce are ca scop transformarea acestei comune dintr-o fosta „bomba” chimica” intr-una „eco”, verde, nepoluata. Este vorba despre amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice, pe o suprafata de 26 de hectare, infestata cu reziduuri de la fostul combinat, investitia apartinand unei firme romanesti cu capital italian. Conform conducerii acesteia, „Proiectul de la Valea Calugareasca este unic la nivelul Romaniei, chiar si la nivel european, deoarece s-a amenajat un parc de panouri fotovoltaice pe suprafata unui fost depozit de deseuri industriale. Acesta investitie poate fi considerata cea mai mare incercare de aceat tip la nivel national, intentia noastra fiind aceea de a realiza un parc eco-industrial pe o fosta suprafata de teren contaminata apartinand fostului combinat de ingrasaminte chimice”. Conform declaratiilor primarului Vasilica Neacsu, realizarea acestui proiect are, pentru comuna Valea Calugareasca, dublu impact: ecologizarea unei zone poluate, dar si crearea de noi locuri de munca pentru localnici. La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat:” Acest proioect unic in Romania, dar si la nivel european, a intrat in atentia nostra in anul 2010, in incercarea de a gasi o solutie pentru cea mai mare problema a comunei Valea Calugareasca, din a carei suprafata, reziduurile de la fostul combinat chimic ocupa peste 100 de hectare. Realitatea a demonstrat, insa, ca pe o suprafata de 26 de hectare infestate cu fosfogips, am reusit sa punem la punct impreuna cu Institutul de studii si cercetari ale mediului din Roma, Italia, o tehnologie prin sa valorificam acest teren care, practic, nu valora niciun leu. Dupa o investitie de 3 milioane de euro, realizata de catre investitorul italian, zona a fost ecologizata si s-a realizat parcul de panouri fotovoltaice, finalizarea intregului proiect urmand sa fie facuta la sfarsitul acestui an. Iata ca Valea Calugareasca, o comuna ce era cunoscuta pe vremuri ca fiind locul cel mai periculos din cauza conditiilor de mediu, devine astazi o zona a energiilor verzi. Este un program care va continua pana in anul 2020, odata cu transportul batalurilor de pirita arsa, actiune care a demarat anul trecut”.

Reprezentantii companiei italiene care investeste la Valea Calugareasca au anuntat, in urma cu ceva ani, ca doresc sa realizeze, pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim, un parc industrial eco-tehnologic, ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, investitia totala fiind estimata la 100 de milioane de euro.

Celebrul combinat de ingrasaminte chimice din Valea Calugareasca a fost infiintat in anul 1970 si a functionat pana in 1997, din 1990 numindu-se Romfosfochim. Aici au functionat instalatii de producere a acidului sulfuric, a acidului fosforic, a ingrasamintelor chimice – produse chimice pe baza de fosfor, clor, sulf, din vechea faima mai ramand, astazi, doar muntii de pirita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *