Laborator de determinare a reziduurilor de pesticide, inaugurat la Chisinau

Laborator de determinare a reziduurilor de pesticide, inaugurat la Chi?in?u
Laborator de determinare a reziduurilor de pesticide, inaugurat la Chisinau
Laborator de determinare a reziduurilor de pesticide, inaugurat la Chisinau

Directorul general al centrului, Nicanor Cernautean, a comunicat ca a fost procurat aparataj, in valoare de 300.000 de euro, care va permite identificarea pana la 250 de tipuri de pesticide. Pentru a folosi utilajul la capacitate maxima este nevoie de achizitionat si lichid cromatograf. Fara acesta, pot fi identificate doar 39 de tipuri de pesticide. Testele dureaza 2 zile.

Directorul general al Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, Ion Sula, a spus ca laboratoare de determinare a reziduurilor mai sunt in Cahul si Balti, dar nu atat de performante. Urmeaza sa mai fi amenajate si puncte de inspectie a produselor vegetale la frontiera tarii, la Giurgiulesti, Cahul, Leuseni, Tudora, care vor fi conectate cu laboratorul de la Chisinau.

Guvernul Romaniei a alocat 300.000 de euro pentru dotarea laboratorului. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat ca sprijinul oferit nu se termina aici. Romania a ajutat Republica Moldova sa-si armonizeze cadrul legislativ din domeniu la legile europene si s-a implicat in pregatirea specialistilor. „Este important ca alimentele care se vor consuma in Moldova nu vor contine reziduuri toxice si ele vor putea fi exportate pe pietele cu cele mai severe cerinte, inclusiv piata Uniunii Europene”, a spus Marius Lazurca.

„Capacitatea de analiza vine mai aproape de producator, iar producatorii vor fi mai competitivi”, a remarcat Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Bucuresti. El a declarat ca acest laborator este unul din pasii importanti pe care ii face Moldova pentru alinierea la piata europeana.

Regatul Norvegiei va avea o contributie de 400.000 de euro in laboratorul deschis la Centrul de Carantina, Identificare, Expertize de Arbitraj si Dezinfectare a Productiei din Chisinau. Din acesti bani urmeaza sa fie cumparat lichidul cromatograf necesar pentru functionarea noului utilaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *