Laborator pentru analizarea poluarii sonore la Facultatea de Inginerie

Aula Facultatii de Inginerie a gazduit, ieri, prezentarea unul proiect foarte interesant si care aduce dotari institutiei amintite in valoare de peste 400.000 de euro.

In cadrul proiectului national „Capacitati” a fost realizat un Laborator interdisciplinar pentru masurari vibro-acustice in mediul ocupational”. Directorul proiectului, prof. univ.dr. Mihaela Picu, a prezentat istoria finantarii lui si importanta existentei pentru comunitate si mediul inconjurator.

Pentru a pune la punct cercetarea acestui proiect privind modul si gradul in care ne influenteaza viata zgomotul si vibratiile, prof. univ. dr. Mihaela Picu a participat la un concurs international de burse si a fost selectionata pe pozitia a noua dintre cei 12 specialisti din intreaga lume. Cercetarile s-au desfasurat in India, la New Delhi si au fost adevarate revelatii atit pentru specialisti, cit, mai ales, pentru profani, care abia acum au realizat importanta existentei unui mediu linistit si lipsit de poluare sonora.

La proiect au participat acusticieni, economisti, chimisti, medici, ingineri, intre care si prof. univ. dr. Mihela Picu, specialist in acustica de 20 de ani.

Prin proiect va fi achizitionata aparatura de masurat sunete si vibratii, pentru acest din urma domeniu aparatura existenta fiind deficitara. Dupa ce s-au prezentat diferitele niveluri de zgomote inregistrate in unele domenii, s-au trecut in revista si peste 20 de afectiuni care pot fi provocate de zgomotele produse peste limita maxima admisa de 75 de decibeli. De asemenea, a fost prezentat si un studiu realizat pe un grup de 20 de studenti care a aratat ca in conditii de liniste memoria de scurta durata functioneaza mult mai bine. Tot cercetarile realizate la New Delhi au demonstrat ca pe un santier de construtii se lucreaza intr-un mediu cu vibratii de doua ori mai mari decit nivelul maxim acceptat ca nedaunator. „Trebuie sa constientizam ca legea trebuie respectata, sa incercam sa gasim solutii la problemele ridicate de poluarea sonora a mediului, impreuna cu autoritatile, pentru ca daca se micsoreaza nivelul poluarii sonore scade stresul si scad costurile sociale”, a explicat directorul de proiect prof. univ. dr. Mihaela Picu. In final s-au prezentat elemente din cultura, civilizatia si mentalitatea indiana. Primarul Constantin Cibu s-a aratat foarte interesat de notiunile prezentate si de faptul ca Braila va avea un asemenea Laborator pentru masurari vibro-acustice, subliniind ca va fi foarte util in accesarea proiectelor europene care cer tot felul de studii, inclusiv ale poluarii sonore.

Laboratorul va fi amenajat in cladirea Facultatii de Inginerie, incaperile respective fiind deja pregatite pentru primirea aparaturii.

Sursa: Obiectiv Brasova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *