owenslakepost.jpgLa aproape un secol de la decizia autoritatilor din Los Angeles de a seca Owens Lake pentru a crea apeductul Los Angeles, municipalitatea ia in calcul „pavarea” fundului secat al lacului cu panouri solare, in cautarea de energie „curata”, relateaza „Los Angeles Times”.

Departamentul local pentru Apa si Energie a aprobat asadar in unanimitate debutul unui proiect care va deveni, in timp, o enorma ferma solara, care se va intinde pe sute de kilometri. Momentan, se va incepe cu acoperirea cu panouri solare a spatiului ramas in urma a ceea ce candva era un lac si se spera ca in acest fel sa fie oprite si teribilele furtuni de nisip generate de marea groapa nisipoasa. Autoritatile locale cauta de mult rezolvarea problemei prafului care acopera regiunea de zeci de ani si s-au hotarat sa cheltuie pe panouri solare partea din cei 550 de milioane de dolari disponibili la nivelul statului pentru combaterea prafului din atmosfera.

Marele proiect va intra totusi intr-o „batalie” pana sa devina realitate – va trebui sa treaca de Comisia teritoriala a statului California, care si-a exprimat serioase reserve vizavi de proiect, data fiind reticenta promotorilor lui de a prezenta oficial si efectul viitor asupra mediului. Chiar si oficialitatiule locale
au fost prudente cand au prezentat proiectul opiniei publice, data fiind saracia extrema in care au cazut fermierii din zona cand lacul a fost secat, la inceputul anilor 1900, lucru care nu a fost uitat. In plus, spun ecologistii, cantitatile mici de apa care sunt turnate in zona pentru combaterea prafului au inlesnit, in timp, formarea de habitaturi unice pentru o serie de vietuitoare care ar fi puse in pericol de interventia brutala a omului. Chiar si pentru un scop ecologic. Asadar, cel putin in ce priveste lacul Owens, omul contemporan incearca sa repare cate ceva din ce-a stricat cu un secol in urma. O va face stricand din nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here