Lacat de la mediu pe fabrici din Ardeal

Cei doi agenti economici din Ardeal, Casirom Turda si ICPM Baia Mare, la care se adauga SC Cerola SA, din Craiova, nu vor primi autorizatia integrata de mediu, ca urmare, la 30 octombrie, soarta lor este pecetluita, a anuntat ieri, la Sibiu, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Zoltan Nagy,

Cele 26 de zile ramase la dispozitia agentilor economici pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, fara de care nu pot functiona, sunt in opinia presedintelui ANPM Romania, prea putine pentru ca firmele mentionate sa poata sa-si depuna documentatia necesara eliberarii acestui certificat.

„Noi nu ne putem permite sa trecem cu vederea nicio abatere de la mediu. Uniunea Europeana ne monitorizeaza atent in acest domeniu si tara noastra va fi sanctionata daca nu respectam normele impuse. Cele trei firme nu vor putea functiona de luna viitoare”, a spus Zoltan Nagy.
Probleme cu terenurile

Cele doua societati din Transilvania au probleme, sustine presedintele APNM, nu din cauza depasirii normelor maxime de poluare, ci din cauza unor probleme legate de terenurile pe care sunt amplasate punctele de lucru. Zoltan Nagy a fost transant cand a fost solicitat sa explice clar ce se intampla cu aceste firme.

„Unitatile vor fi inchise, iar angajatii vor merge acasa pentru ca acolo nu se va mai lucra din cauza lipsei autorizatiei integrate de mediu. Terenurile sunt in litigiu si nu se intrevede nicio rezolvare in viitorul apropiat, respectiv in cele 26 de zile ramase pana la expirarea termenului din 30 octombrie, ca data pentru conformarea agentilor economici in privinta eliberarii autorizatiei integrate de mediu”, a precizat presedintele ANMP.
Ultima suta de metri

Aproape 300 de societati din intreaga tara trebuie sa demonstreze pana la 30 octombrie ca se pot alinia la standardele europene de mediu.

Conform legislatiei adoptate de Romania, societatile in cauza trebuie sa demonstreze ca respecta Directiva 96/61/CE, prin care se creeaza un sistem integrat pentru prevenirea sau, acolo unde nu este posibil, macar reducerea emisiilor in atmosfera, sol sau apa.

Printre firmele care se afla in aceasta situatie este si SC Dracom SA din Fagaras, societate la care anul trecut a fost identificat un focar de gripa aviara, dar si SC Ceospan SA din Sebes, precum si o ferma de porcine din judetul Covasna.

POLUATORI
Planuri de conformare

In Romania exista 660 de societati mari poluatoare, care trebuie sa se alinieze directivei CE. Dintre acestea, 130 au obtinut de la UE o perioada de tranzitie de 10, 12 sau chiar 14 ani, in care sa faca investitii pentru a reduce poluarea.

Aici se inscriu, in general, societatile foarte mari – Sometra, Arpechim, Azomures, Mital Steel, care au aprobat un plan de conformare si de investitii pe termen lung.

Sursa: Evenimentul Zilei, Transilvania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *