Doua lacuri importante din zona de campie a judetului Buzau, Balta Alba si Amara, au secat in aceasta vara, din cauza secetei, luciul de apa disparand de pe 70 la suta din suprafata albiei.
lacul amara
O data cu apa din lac au disparut si cateva specii de pesti si pasari din rezervatia naturala. Cele doua lacuri erau renumite pentru calitatile terapeutice ale namolului, la Balta Alba existand timp de un secol o statiune balneoclimaterica unde turisti romani si straini se tratau de afectiuni ginecologice si reumatismale. Seceta din ultimele luni insa a lasat lacul fara apa, iar fauna si flora au avut si ele de suferit. „Anul acesta cred ca a mai ramas doar 30 la suta din volumul de apa normal. Cel mai mult de suferit au pasarile. Balta a fost declarata ca sit avifaunistic si se pare ca pasarile o sa ne ocoleasca anul acesta pentru ca nu mai au conditii sa se stabileasca aici”, a declarat Georgeta Toma, specialist din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau.

Sursa: Gardianul

7 COMENTARII

 1. Nu imi vine sa cred. Cum adica odata cu apa din lac au disparut specii de pasari si pesti. Copiati stirile dupa nu stiu unde si le publicati fara sa le verificati. Tu cel care ai postat aceasta stire iti dai seama de aberatiile pe care le zici??? Am plecat de la Amara acum 2 zile si tu zici ca a secat apa? Vai de profesionalismul tau ca te faci cu copy+paste mare jurnalist. Deci in concluzie ceea ce ai scris mai sus e fals. Lacul e dovada clara ca ceea ce spui e o minciuna. Cauta pe google earth sau altceva si vezi in timp real ca e multa apa in lac….iar poza aia pe care o avetzi acolo la articolul legat de lacul Amara este si acum valabila…de pe hotel se vede lacul exact la fel. Mai verificati si voi si nu mai scrieti toate prostiile ca unii poate chiar va cred.

 2. In 2003 am scris o carte despre 60 de statiuni balneare din 8 judete din Transilvania, cu plusurile dar mai ales cu minusurile lor. In toamna aceasta incep sa descriu si restul statiunilor balneare din tara (mai ales ca vom avea concediu de 10 zile fortat pe luna). E cunoscut fenomenul de secare sau diminuare a apelor unui rau sau lac (Nera, Amara, Lacul sarat), in perioada secetoasa. Nu e nici o gluma faptul ca sudul tarii se deshertifica iar sudul jud.Olt si parte din Dobrogea vor ajunge deserturi adevarate datorita incalzirii globale. Norocul tarii noastre este prezenta muntilor si a celor 3 anotimpuri cu ploi si zapada ce nu vor permite atat de usor acest fapt. Un sistem eficient de irigatii din Dunare ar putea suplimenta lipsa apei dulci care, deversata peste solul sarat al lacurilor din Sud, nu le-ar lasa sa moara si ar revigora turismul balnear.
  Cazul disparitiei unor cunoscute statiuni balneare nu e unic. In Transilvania s-a pus lacatul peste multe statiuni si localitati balneare vestite, unele aflate azi chiar in ruine (Remetea, Malnas, Balvanyos, Chirui, Borsec, Valcele, Sugas, Pintic, Someseni, Miercurea Sibiului, Venetia, Rotbav, Codlea, Rupea, Ocna Dej, Baita, Figa, Hatiuca, Catalina, Doboseni, Micfalau, Corund, Cristuru Secuiesc, Homorod, Racu, Madicea, Bilbor, Sarmas, Santimbru, Ocna Mures,etc (informatii din 2003) …in schimba au inflorit altele si mai ales sistemele SPA.
  Asadar, la finele anului 2010, va invit la o noua carte „Renasterea tiurismului balnear romanesc”, disponibila prin trimitere gratuita on-line precum si cartile „Transilvania-un Eldorado balnear? si :”Aurul alb al Transilvaniei”(2005) o carte despre salinoterapie.
  Cu stima,
  Dr Dorgo Calin,
  medic specialist balneofizioterapie-Tg.Mures

 3. In urma cu o saptamana am vizitat cateva lacuri sarate din sud…Balta Alba, intr-adevar, acolo mai e doar un ochi de apa, adanc de 1-2 m, la 1-1,5 km departare de mal, in jurul caruia solul e sarat si crapat, nu poti ajunge la acel ochi din cauza namolului, patronul statiunii, Dl.Milea Ioan, face eforturi personale uriase sa aduca apa sarat-iodata in piscina din micuta statiune balneara cu maslini! pe care pana acum a impiedicat-o sa moara.
  Lacul Sarat e un lac urias, e la locul lui, statiunea balneara functioneaza cu motoarele la maximum…
  Lacul Movila Miresei, mi se pare ca a scazut ca suprafatza, prin evaporare, in jurul apei sarate se afla un namol negru, sapropelic-gen Techirghiol de o valoare terapeutica inestimabila. Aici, in 1982 a functionat un camping din care a ramas doar fundatiile de beton. Imaginea unei statiuni, (fie ea chiar si de interes local), ce-a disparut, nu e prea vesela. Lacul e plin de peturi purtate de vant, semana cu mici aisberguri.
  Cu urmatoarea ocazie voi vizita si Lacul Amara si Caineni-Bai…
  Ceea ce a disparut intr-adevar si nu pentru prima data, (in proportie de 60-70%) , este unul dintre cele 3 lacuri sarate ale statiunii Telega, datorita infiltrarii apei prin fisurare intr-un gol subteran salin.

 4. pt dl. Radu de mai sus Dv, stiti cum arata lacul Balta Alba si Amara aproaoe 20 de ani? Poate ca nu , eu ma-m nascut acolo si pot sa confirm ca a secat foarte mult , adevarat ca a ramas ca niste fantome din ce a fost, si nu mai e ,fauna era impresionanta ere cum e in Delta -Dunari ,acum e doar o umbra .Cei de ca mediu si cei de la administratiile locale chir nu ii intereseaza sa foreza puturiile sa isi revina asa pierdem frumusetiile naturii. macar sa intretinem ce ne-a lasat Dumnezeu

 5. pt dl. Radu de mai sus Dv, stiti cum arata lacul Balta Alba si Amara aproape 20 de ani? Poate ca nu , eu ma-m nascut acolo si pot sa confirm ca a secat foarte mult adevarat ,ca a ramas ca niste fantome din ce a fost, si nu mai e ,fauna era impresionanta era cum e in Delta -Dunari ,acum e doar o umbra .Cei de ca mediu si cei de la administratiile locale chiar nu ii intereseaza sa foreze puturiile sa isi revina ?asa pierdem frumusetiile naturii. macar sa intretinem ce ne-a lasat Dumnezeu

 6. Pt.Dany…
  Am revenit azi din Campia Romana dupa un drum dificil si lung, adica de la lacul Amara si Caineni-Bai (unde un investitor din sat incearca sa repuna statiunea balneara pe picioare, sper sa reuseasca). Acum, Balta Alba este plina ochi cu apa aproape dulce…(din ploaie? zapada?-apa dulce se aseaza la suprafatza, cea sarata ramane la fund,apoi spre august s-ar putea ca ea sa se evapore, sa se concentreze si sa se „sareze” ceva mai mult). Am gustat apa din toate cele 3 lacuri… salinitatea in general este sub 10 g NaCl la litru, sub cea a Marii Negre (12 g NaCl la litru).Terapia se face mai ales prin bai sau impachetari cu namol.
  Adevarata apa sarata, cea intre 150 si 260 g NaCl la litru, exista in alte parti ale tarii, langa saline sau e adusa prin sonde din adancuri.
  Anul trecut, apa din Lacul Movila Miresii si Lacul Sarat mi s-a parut ceva mai sarata.
  Parcul de la Amara e superb! Ar putea rivaliza cu gradina botanica din Cluj, daca ar fi ingrijit ceva mai mult.In Hotelul Ialomita erau doar pacienti pensionari, am discutat cu ei…erau foarte multumiti de tot ce primeau dar pareau si derutati de o dispozitie care limiteaza pe viitor accesul lor in statiuni balneare.
  Oare cine a construit aceste statiuni balneare in urma cu 30-40 de ani.?..Nu exact acesti oameni iesiti acum la pensie…Tema de meditatie pentru toti.
  cu stima
  dr.Dorgo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here