Lagoswatta – asezare ecologica din Sri Lanka

Lagoswatta – a?ezare ecologic? din Sri Lanka
Lagoswatta – asezare ecologica din Sri Lanka
Lagoswatta – asezare ecologica din Sri Lanka

O asezare ecologica unica din Sri Lanka, care integreaza principiile de permacultura, a devenit o noua casa pentru oameni ramasi fara locuinta in urma unui tsunami groaznic. In Sri Lanka, aceasta asezare este numita Damniyamgama, insa pentru europeni este mult mai usor sa pronunte numele localitatii din jur – Lagoswatta.

Acest eco-sat este construit la o oarecare distanta de coasta dupa tsunami-ul care a provocat o multime de victime. Alegerea locatiei a fost determinata de calculele conform carora valul la o astfel de distanta de tarm nu va reprezenta un pericol mare.

Privind proiectul Natiunilor Unite, lucrarile au inceput in 2005 si in 2006 au fost finisate. Asezarea este situata la 4 kilometri de orasul Kalutra si 40 km la sud de capitala Sri Lanka – Colombo.

Casele sunt construite din materiale ecologice (aici este mai degraba o chestiune de disponibilitate: caramida, tigla, lut).

Scopul construirii eco-satului nu au fost doar locuinte, ci recrearea unor conditii normale pentru munca, educatie, recreare. Anume de aceea permacultura de aici a fost una din ideile conceptuale majore, asigurand 8 a (suprafata Lagoswatta) cu un ecosistem natural restabilit.

Mai mult decat atat, Lagoswatta este de asemenea un sistem economic alternativ, energia din surse regenerabile si chiar un nou model al sistemului de invatamant , care se bazeaza pe o filozofie prietenoasa, atitudine umana fata de natura si de traditii. Combinatia tuturor acestor elemente este menita sa contribuie la un nou tip de relatii sociale, bazate pe o dezvoltare durabila.

Eco- asezarea implica o auto-asigurare totala. De exemplu, unul dintre elementele de eco-tehnologie a devenit un rezervor pentru colectarea apelor pluviale. El este folosit de doua case: de pe acoperisurile celor doua case adiacente in timpul ploii apa se scurgere intr-un rezervor de acumulare. Acesta are un robinet – in partea de jos a rezervorului si un bazin cu peretii de piatra sub jetul de apa. Si pentru a asigura racirea apei alaturi sunt plantati copaci, care ofera umbra rezervorului.

Gunoiul este reciclat, iar cel inutilizabil – sortat.
Desigur, un astfel de exemplu nu este un algoritm perfect pentru reproducere. Dar el demonstreaza ca omul, care a invatat sa traiasca in armonie cu natura, poate fi asigurat cu toate necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *