Laguna Albastra, o “mina de aur” a Clujului, insa nevalorificata

    Laguna Albastr?, o “min? de aur” a Clujului, îns? nevalorificat?
    Laguna Albastra, o “mina de aur” a Clujului, insa nevalorificata
    Laguna Albastra, o “mina de aur” a Clujului, insa nevalorificata

    La numai 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca exista un loc cu totul aparte, nemaiintalnit niciunde in Romania.

    Este vorba de un lac natural aparut recent, iar spectaculozitatea sa este data de frumusetea culorii de un albastru precum cerul. Laguna Albastra, asa cum a fost denumit lacul, este strajuita de pietre calcaroase galbui si tufisuri de papura de un verde crud, ceea ce ii confera locului un aspect deosebit, potrivit financiarul.ro.

    Laguna Albastra se afla in imediata apropiere a comunei clujene Aghiresu, inconjurata de dune uriase de nisip. Locul pare parca desprins din Paradis, culorile curcubeului s-au adunat aici toate tocmai pentru a construi o imagine cu totul deosebita.

    Localnicii ii spun pe buna dreptate Laguna Albastra. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argila alba), ce apartinea de Exploatarea Minei Aghiresu. Aceasta mina a fost inundata de izvoarele subterane care au patruns prin panza freatica fragila a caolinului. Totodata, in aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat si el de siroaiele de ploaie. Asa s-a nascut minunatul lac.

    Pe malul lacului a crescut din loc in loc si stufaris, parca tocmai pentru a mai insufleti peisajul.

    Laguna Albastra este de o culoare deosebit de frumoasa, rezultata ca urmare a existentei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. Candva, in apa viu colorata ce seamana foarte bine cu apele Mediteranei, pana in anii ’90 se gaseau pesti. In anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrari. Din fericire, insa, apa s-a adunat din nou, pastrandu-si farmecul si culoarea azurie si neobisnuita. In prezent, obiectivele turistice din zona nu sunt puse in valoare si nici nu sunt incluse in traseele turistice, cu exceptia Cabanei Leghia si a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numara si Laguna Albastra, iar motivul nepromovarii il reprezinta infrastructura de transport care nu permite un acces usor catre aceste obiective.

    Primul obstacol pentru turisti este inexistenta unui indicator care sa indrume catre minunatul lac. O problema dificila este si drumul pe care se circula extrem de greu, deoarece este plin de gropi si santuri. Daca odinioara aici zacea o mina de caolin, astazi zona aceasta deosebita ar putea fi o mina de aur pentru turism, dar nimeni nu se incumeta sa o exploateze, din pacate.

    Cei care doresc sa vada aceasta minunatie a naturii pot ajunge aici pe doua trasee: Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilau – Capus – Garbau – Aghires Fabrici. Din Aghires Fabrici, mai exact, din centru, mergeti pe drumul de langa cladirea BRD tot inainte si treceti peste calea ferata. Dupa care, tineti drumul drept aproximativ 4 kilometri si ajungeti la dealurile de steril, unde trebuie sa va lasati masina. Mai aveti de mers pe jos aproximativ 300-400 de metri. Localnicii pot fi cei mai buni ghizi care sa-i indrume pe turistii dornici sa ajunga la Laguna Albastra.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *