Lamaia este de 10.000 de ori mai puternica decat chimioterapia

L?mâia este de 10.000 de ori mai puternic? decât chimioterapia
Lamaia este de 10.000 de ori mai puternica decat chimioterapia
Lamaia este de 10.000 de ori mai puternica decat chimioterapia

Specialisti de seama sustin ca romanii cunosteau lamaiul. Vechii egipteni considerau consumul de lamai sau bauturile pe baza de lamaie protector impotriva diverselor otravuri. Studiile recente au confirmat convingerea lor. In India, lamaia (fructul) este folosita in toata medicina traditionala.

Lamaiul (Citrus limon) este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia, considerat vesnic verde. Soiurile cultivate infloresc in perioade diferite, ceea ce face posibila productia de lamai pe tot parcursul anului.

Se presupune ca primul lamai a crescut in sudul Indiei. Lamaiul a intrat in Europa (aproape de sudul Italiei), nu mai tarziu de primul secol d.Hr., in timpul Romei Antice. Prima cultivare substantiala de lamai in Europa a inceput in Genova, pe la mijlocul secolului al XV-lea.

Fructul este utilizat in scopuri culinare si non-culinare, in intreaga lume, in primul rand pentru suc, desi pulpa si coaja contin substante foarte benefice pentru sanatate. Pulpa este suculenta, bogata in acizi si in vitamina C. Sucul de lamaie contine acid citric, care ii da un gust acru si un pH de 2-3. Lamaia este considerata a fi singurul fruct cu pH alcalin care participa in mod eficient la reechilibrarea pH-ului sangvin.

Acest citric este o sursa foarte bogata in compusi chimici vindecatori, care imbunatatesc imunitatea, intaresc vasele de sange, ajuta la vindecarea pielii si chiar la blocarea dezvoltarii anumitor celule care pot declansa aparitia cancerului.
Pe langa cantitatea mare de Vitamina C, lamaia contine si alte vitamine benefice, cum ar fi: Vitamina A, Vitamina E, Vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, Vitamina K; elemente chimice: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, sodiu, zinc.

Coaja ei si partea alba inferioara (albedo) contin pectina, folosita in industria alimentara ca agent de ingrosare, de coagulare si ca emulsificator. Din coaja se extrage si uleiul utilizat ca ingredient in produsele alimentare, farmaceutice si cosmetice.

Cantitatea mare de vitamina C face ca sucul sa fie deseori folosit pentru beneficiile acesteia in medicina naturala.
Studiile arata ca lamaia are efect de calmare si ajuta la indepartarea oboselii, agitatiei, ametelii, nervozitatii, regularizeaza tensiunea arteriala crescuta, este antidepresiv, combate stresul si depresiile. Inhalarea de ulei de lamaie creste capacitatea de concentrare si tine mintea in stare de alerta.

Proprietatile dovedite antibacteriene si antivirale ale lamaii pot accelera procesul de vindecare in cazul aftelor.
Este cunoscuta puterea vindecatoare a lamaii atunci cand suntem raciti. Ajuta la scaderea febrei. Vitamia C din lamaie reduce nivelul de histamina din organism, substanta care contribuie la aparitia congestiei nazale si oculare.
Totodata, vitamina C este un antioxidant puternic care, de asemenea, determina scaderea nivelurilor de molecule instabile care distrug celulele, cunoscute sub numele de radicali liberi si ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima.
Organismul foloseste vitamina C pentru a imbunatati activitatea celulelor sistemului imunitar si pentru fabricarea colagenului, substanta care ajuta la dezvoltarea tesuturilor pentru vindecarea ranilor.

Consumul de lamai scade riscul de aparitie a calculilor renali. Cantitatea mare de acid citric continuta de lamaie reduce excretia de calciu si ajuta la prevenirea formarii dureroaselor pietre la rinichi.

Sucul de lamaie este bogat in bioflavonoidul (un grup de substante chimice antioxidante de origine vegetala) numit rutin, care intareste peretii venelor si ai capilarelor si reduce durerea, uneori chiar si aparitia venelor varicoase.

Lamaia protejeaza impotriva cancerului de san. Ea este de 10.000 de ori mai puternica decat chimioterapia, nu are reactii negative, fiind si mult mai eficienta. Limonena este o alta substanta chimica localizata in coaja de lamaie si in membrana de culoare alba de sub coaja. Experimentele au aratat ca aceasta substanta are o semnificativa actiune antitumorala. Cercetatorii studiaza, in prezent, limonena pentru potentialele ei utilizari in tratamentul cancerului, in special al celui mamar.

Lamaile ajuta la remedierea diverselor afectiuni stomacale si inlatura senzatiile neplacute de arsuri la stomac, gaze sau crampe stomacale. Datorita fibrelor naturale si a substantelor purificatoare pe care le contine, lamaia purifica intestinele si intensifica miscarile de evacuare ale continutului intestinal, prevenind si tratand, astfel, constipatia.
Bogate in potasiu, consumul de lamai ajuta la detoxifierea ficatului, inlaturand durerile de cap, senzatia de voma sau pierderea apetitului.

Previne imbatranirea! Datorita mineralelor si antioxidantilor pe care le contine, lamaia participa la mentinerea sanatoasa a tesuturilor din organism, ajuta la incetinirea procesului de imbatranire al celulelor, sporind longevitatea.
Lamaia este des folosita si in tratamentele cosmetice naturiste. Calitatile si efectele sale sunt vizibile atat la nivelul epidermei, cat si in cresterea rezistentei organismului. Din punct de vedere cosmetic are proprietati astringente, curative, antiseptice, antiiritante si este o importanta sursa nutritiva si hidratanta pentru piele. Vitamina C din lamaie ajuta pielea sa fie stralucitoare si omoara bacteriile care cauzeaza acneea. Lamaia este folosita inca din antichitate in tratamentele cosmetice. Grecii foloseau coaja de lamaie ca mijloc de dezinfectare, iar romanii isi parfumau baile cu suc de lamaie.

De asemenea, datorita continutului puternic de antioxidanti naturali (flavonoide), se presupune ca ar putea juca un rol impotriva bolilor degenerative ale creierului (Alzheimer).

Trebuie sa stim insa ca atunci cand alegem o lamaie in scop medical, aceasta trebuie sa aiba dimensiuni medii, sa fie cat mai grea, cu coaja mai groasa si sa nu fie lovita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *