Lansarea oficiala a Asociatiei Romane a Carbonului (ARC), o platforma comuna de colaborare pentru operatorii si traderii de carbon si gaze cu efect de sera

De curand a fost lansata prima asociatie din Romania care se va implica in gestionarea emisiilor de carbon si gaze cu efect de sera. Un prim obiectiv declarat al ARC este punerea in aplicare a unui program de implementare a tehnologiilor de producere a energiei verzi din surse regenerabile prin asigurarea de resurse financiare pe termen mediu si lung, cu sprijinul guvernului sau a institutiilor financiare europene. Totodata Asociatia Romana a Carbonului si-a exprimat dorinta promovarii unor proiecte de cercetare privind tehnologiile de stocare a dioxidului de carbon.ARC

La acest eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor, operatori economici si un reprezentant al Organizatiei Bellona Europa in Romania.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon a constituit principala tema abordata de participanti in cadrul prezentarilor sustinute.

Prima inteventie din cadrul evenimentului a fost sustinuta de domnul Ionut Purica, expert pe energie si mediu in cadrul Academiei Romane, care a sustinut necesitatea infiintarii unei asociatii care sa reprezinte interesele industriei: ,,Intr-o Europa Unita nu este nevoie numai de vocea guvernelor in discutiile la nivelul Comisiei Europene. Este nevoie de o voce a industriei care sa se poata manifesta catre structurile echivalente sau la nivel european.”

In intampinarea lansarii Asociatiei Romane a Carbonului a venit si domnul Adrian Gearap, Consilier Personal al Ministrului Mediului: ,,Problema emisiilor reprezinta o problema importanta pentru Ministerul Mediului. Noi speram sa va atingeti scopul propus, iar noi va vom oferi sprijinul nostru in toate actiunile pe care doriti sa le intreprindeti”.

Si pentru ca reducerea emisiilor de dioxid de carbon reprezinta o problema de mediu la nivel global, doamna Ana-Elena Voitinovici, reprezentanta Organizatiei Bellona Europa in Romania a vorbit despre implicarea acestei organizatii in vederea gasirii unor solutii optime pentru rezolvarea problemelor de mediu: ,,Bellona Europa incearca sa identifice si sa puna in aplicare solutii durabile adresate celor mai presante probleme de mediu la nivel global si sa demonstreze ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 85% pana in 2050, comparativ cu nivelul din 2005, este posibila.”

Fundatia Bellona Europa este o organizatie internationala nonguvernamentala, fondata in 1986, cu sediul in Norvegia, facandu-se remarcata in sectorul tehnologiei si identificarii de solutii in domeniul protectiei mediului.

In vederea stagnarii incalzirii globale Bellona propune cateva solutii: schimbarea stilului de viata, eficienta regenerabila, captarea si stocarea carbonului (CCS), sold negativ de carbon, reducerea emisiilor altor gaze cu efest de sera si modificarea utilizarii terenurilor.

,,O combinatie a acestor solutii vor reduce emisiile cu 85% pana in 2050. Fara aceste solutii, nivelul emisiilor va creste cu 80% pana in 2050. Daca ne referim numai la captarea si stocarea dioxidului de carbon, ne dam seama din pacate ca va mai trece mult timp pana vom putea renunta la combustibilii fosili, insa pana atunci trebuie pusa in aplicare tehnologia CCS la centralele pe baza de gaze si carbune pentru a se asigura la nivel global ca emisiile de CO2 sunt suficient de mult reduse inainte de a fi prea tarziu”, ne-a precizat reprezentanta Organizatiei Bellona Europa in Romania.

Potrivit domnului Ion Avram, presedintele Asociatiei Romane a Carbonului, Romania nu dispune de suficiente resurse umane calificate pentru implementarea normelor europenepe segmentul captarii si stocarii carbonului: ,,In cadrul Ministerului Mediului si Agentiei pentru Protectia Mediului exista oameni pregatiti profesional, dar putini dintre ei pot sa contribuie la adoptarea si implementarea normelor europene pe segmentul captarii si stocarii carbonului.”

Sursa: Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *