Lapte UHT, fortifiat, ecologic sau din soia – care este cel mai bun pentru tine?

Lapte infestat cu aflatoxin?, retras de pe pie?ele din România
Lapte UHT, fortifiat, ecologic sau din soia – care este cel mai bun pentru tine?

Desi bem mai putin lapte decat acum 30 de ani, consumul de lapte este un mod ideal de a obtine calciu: un pahar de lapte ofera un sfert din doza zilnica recomandata de calciu, conform cnn.com. Cum il alegem cand exista atatea tipuri, de la lapte organic la cel fortifiat sau cu omega 3? Care este cel mai bun?

Lapte organic sau ecologic
Acest lapte provine de la vaci crescute ecologic, ceea ce inseamna ca mananca hrana cultivata fara ingrasaminte chimice si pesticide. Unii experti sustin consumul acestui tip de lapte, deoarece cred ca hormonul de crestere sintetic dat bovinelor poate provoca probleme de sanatate, de la pubertate precoce la cancer.

Totusi, un studiu publicat in Journal of the American Dietetic Association nu a gasit nici o diferenta semnificativa in nivelul de hormoni din laptele organic si cel conventional. “Nu cred ca exista suficiente dovezi concludente care sa arate ca laptele organic este mai sanatos sau mai sigur decat laptele conventional si ambele sunt ambalate continand substante nutritive cheie”, spune Elisa Zied.

Si atunci ar trebui sa-l cumperi? Sigur, in cazul in care vrei sa ai o dieta organica si acest lucru este important pentru tine. Cercetarile au aratat ca laptele organic poate avea un continut mai ridicat de acizi grasi omega-3, beta-caroten, vitamina E si acid linoleic conjugat (un tip de grasime care poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la stimularea formarii de os).

Laptele ultra-pasteurizat sau UHT

Conceput pentru a pastra produsele lactate proaspete pentru mai mult timp, laptele pasteurizat este incalzit la o temperatura mai ridicata decat laptele obisnuit (temperatura depaseste punctul de fierbere (135-150 grade C), dar timpul este foarte scurt: 2-4 secunde). Aceasta inseamna ca laptele poate sta in conditii de siguranta in frigider timp de pana la 60 de zile (in loc de 21). Odata desfacuta cutia, laptele ar trebui consumat in 3 zile.

Laptele organic este adesea ultra-pasteurizat, deoarece este transportat pe distante mai mari la magazine si unele branduri non-organice aleg sa pasteurizeze laptele in acest fel.

Ar trebui sa-l cumperi? Lapte ultra-pasteurizat nu este mai sigur sau mai hranitor, dar ar putea fi o alegere buna, daca incepi cutia de lapte mai tarziu dupa ce ai cumparat-o.

Lapte fortifiat

Acest tip de lapte contine substante nutritive suplimentare, dincolo de vitaminele A si D, poate contine vitamina C, omega-3 si fibre.

Ar trebui sa-l cumperi? Desi este mai bine sa obtii nutrientii de la sursa (de exemplu, omega -3 de la peste), aceste tipuri de lapte pot ajuta daca exista deficiente.

Laptele fara lactoza

Acest tip de lapte este conceput pentru cei care nu pot digera lactoza din produsele lactate.
Ar trebui sa-l cumperi? Daca ai intoleranta la lactoza, acest lapte te poate ajuta sa obtii calciu si vitamina D, fara disconfort gastric.

Alte tipuri de lapte 
Laptele din orez si cel din soia le ofera o alternativa buna celor care au o dieta vegana si persoanelor cu intoleranta la lactoza. Asigura-te ca este fortifiat cu calciu si vitamina D (cu exceptia laptelui din soia care are aceeasi cantitate de substante nutritive ca si lapte de vaca). Daca esti vegetarian, cauta lapte care sa contina si vitamina B12.

  • Laptele din soia are un continut un pic mai mare de grasimi nesaturate sanatoase decat alte tipuri de lapte, deci are o aroma mai bogata si este ideal pentru sosuri cremoase.
  • Laptele din orez are o dulceata naturala si este perfect pentru produsele de patiserie. (Sfat: Folositi lapte de orez aromat pentru a reduce cantitatea de zahar din retete)
  • Laptele din cocos are o aroma curata, proaspata si contine un tip special de grasimi saturate, care creste nivelul colesterolului “bun” (HDL), conform unor studii .
  • Lapte din migdale – o portie contine jumatate din necesarul zilnic de vitamina E.
  • Laptele din ovaz contine fibre solubile care sunt  bune pentru inima si poate fi adaugat la piureul de cartofi pentru a-l face mai cremos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *