Laptele de iac, afacere in Tibet

O companie chineza va pune in vanzare, in orasele Beijing, Shanghai si Guangzhou lapte pasteurizat de iac din Tibet, in speranta ca acesta va deveni un „superaliment” cautat pentru proprietatile sale deosebite.
lapte de iac
Laptele va fi vandut sub numele de Feifan – „neobisnuit de bun” si o cutie de 250 de mililitri ca costa aproximativ 2,5 euro, adica de cateva ori mai mult decat laptele de vaca, relateaza „The Guardian” in editia de duminica.
Potrivit China Nutrition Society, un institut de cercetare sustinut de ministerul chinez al Sanatatii, laptele de iac este mult mai bogat in aminoacizi, calciu si vitamina A decat laptele de vaca. „Este foarte natural, organic, pur si de o inalta calitate”, a explicat pentru publicatia britanica Ding Pengcheng, de la compania Treasure of the Plateau Yak Milk, singura intreprindere moderna de prelucrare a laptelui din regiunea autonoma chineza Tibet. In urmatorii ani, compania va cheltui milioane pentru a-si face reclama pe piata interna dar si pe cea externa, cu ajutor banesc de la stat. E drept, compania trebuie sa ia masuri foarte serioase pentru a se asigura ca produsele sale sunt la cele mai inalte standarde, dat fiind scandalul laptelui contaminat care a afectat peste 50.000 de bebelusi din China, insa pe termen lung temerea publica fata de produselel lactate ar putea creste vanzarea unui produs exclusivist – asa cum se vrea laptele de iac.
Iacii produc mai putin de 300 de litri de lapte pe an, in vreme ce o vaca da de 35 de ori mai mult. Firma Treasure of the Plateau Yak Milk Company plateste fermierilor tibetani 16 yuani pe litru de lapte de iac, cam de opt ori mai mult decat pe cel de vaca. Dincolo de partea strict alimentara, iacii sunt animale extrem de importante pentru tibetani: untul din laptele de iac este amestecat in ceai si este totodata folosit la alimentarea lampilor care lumineaza manastirile, balegarul intretine focul, iar oasele sunt transformate in margele. „Femele iac sunt foarte importante pentru noi: obtinem astfel lapte, unt si branza si facem cate un ban daca vindem aceste produse. Masculii pot fi folositi la transport. Vindem pieile de iac, si carnea, si parul. Toate partile pot fi vandute. Cu banii obtinuti astfel ne cumparam cereale”, a povestit un fermier penru „The Guardian”.
70 din cei 110 angajati ai firmei Treasure of the Plateau Yak Milk sunt tibetani, insa foarte putini au functii de conducere. „Compania noastra organizeaza cursuri de specializare pentru angajatii tibetani, insa majoritatea nu au o educatie inalta” a explicat Ding Pengcheng.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *