Laptele previne osteoporoza

Statisticile medicale arata ca o femeie din trei se poate astepta la aparitia unei fracturi cauzate de osteoporoza dupa varsta de 50 de ani. Cat despre barbati, unul din sapte prezinta risc de osteoporoza. Dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii Puls, ne dezvaluie care sunt factorii de risc si semnele instalarii bolii, ce teste tre- buie facute pentru depistarea osteoporozei si cum poate fi tratata aceasta.laptele

Osteoporoza sau „topirea tesutului osos” apare atunci cand echilibrul dintre formarea si distrugerea osoasa e perturbat. Pierderea de os este progresiva si deseori e lipsita de simptome pana la aparitia primei fracturi. Cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt persoanele care au aceasta boala in istoricul familiei, cele care nu consuma lactate sau alimente bogate in calciu si femeile care stau pe scaun mai mult de noua ore pe zi.

Consuma broccoli, peste gras, nuci si cereale

„Aceste persoane prezinta un risc de fractura de sold cu 50% mai mare decat cele care stau doar 6 ore pe zi pe scaunul de la serviciu. Mai mult, si carenta de vitamina D, esentiala pentru oase, poate provoca osteoporoza. Boala poate fi prevenita insa printr-o alimentatie echilibrata si exercitii fizice usoare”, ne-a declarat dr. Laurentiu Luca. Potrivit specialistului Puls, cele mai bogate surse de calciu sunt laptele, vitaminele si mineralele. Vegetalele (broccoli) contin, de asemenea, o cantitate importanta de calciu, la fel pestele (sardinele, hamsiile, somonul, macroul), nucile, cerealele, bauturile din soia si unele margarine.

Cine poate prescrie tratamentul

Singurul care poate decide care e tratamentul potrivit pentru fiecare caz in parte este medicul specialist. Se folosesc mai multe medicamente, atat in scop preventiv, cat si curativ. Printre tratamentele cu rol de prevenire a osteoporozei se numara estrogenul, alendronatul si raloxifenul.

Primele semne

Iata cateva semne care pot indica predispozitia la imbolnavire:
– te-ai ales cu o fractura dupa o cadere sau o lovire usoara;
– ai facut tratament cu tablete de cortizon mai mult de 3 luni;
– ai scazut in inaltime cu mai mult de 3 cm;
– bei mult alcool;
– fumezi mai mult de un pachet de tigari pe zi;
– ai adesea diaree;
– ai intrat la menopauza inainte de 45 de ani;
– ai dereglari si ti-a intarziat ciclul menstrual mai mult de 12 luni (in afara unei sarcini).

Ce analiza ar trebui sa faci

Osteodensitometria cu raze DEXA este o investigatie cu ajutorul careia se masoara densitatea osoasa, fiind eficienta atat in depistarea osteoporozei, cat si a altor probleme ale tesutului osos. Metoda foloseste o cantitate de radiatii de circa 30 de ori mai mica decat cea utilizata in timpul unei radiografii pulmonare. Potrivit dr. Luca, aceasta analiza se face la recomandarea medicului de familie si cu acordul unui specialist ortoped, internist, reumatolog sau endocrinolog, atunci cand pacientul prezinta semne ale instalarii unei afectiuni osoase, dar si in cazul femeilor aflate la menopauza, al barbatilor de peste 50 de ani fumatori, suferinzi de boli cronice sau care au facut tratament cu cortizon, precum si in cazul copiilor, in perioada de crestere.

Unde poti merge pentru investigatii

Bucuresti – Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes” (tel. 021. 317.95.03); Centrul Medical Sanador (tel. 021.9699); Centrul de sanatate Pro Life (tel. 021.250.67.85); Medicover (tel. 021.310.16.99); Medsana (tel. 021.408.78.00); Medlife (tel. 021.209.40.30) Cluj-Napoca – Clinica Ortomed „Alex Bucur” (tel. 0264.592.230);
Brasov – Clinica Sante Vie (tel. 0368.446.050);
Iasi – Spitalul Clinic Judetean de Urgente „Sfantul Spiridon” (tel. 0232.240.822);
Constanta – Centrul de diagnostic si tratament Euromedic.

Pretul unei osteodensiometrii variaza intre 70 si 115 lei.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *