Laptele: Un pahar de sanatate

Laptele organic este mult mai bogat in nutrienti „responsabili” de reducerea riscului de cancer decit confratele conventional, potrivit unui studiu al Universitatii Newcastle.

Cercetatorii au descoperit ca, atunci cind vacile sint lasate libere pe pasuni sa manince iarba si trifoi, laptele lor este mult mai bun avind niveluri ridicate de acizi grasi bene-fici, antioxidanti si vitamine. Dife-renta de calitate dintre laptele ecolo-gic si cel conventional este mai mica in timpul iernii, cind toate vacile sint hranite cu furaje.

BUN. Studiul, in care au fost implicate 25 de ferme, a aratat ca pe timpul verii, in fermele organice, iarba naturala reprezinta circa 84% din alimentatia vacilor, in timp ce, in sistemul conventional, procentul este de numai 37%. In acelasi timp, concentratia de acid linoleic conjugat – despre care se spune ca pre-vine aparitia cancerului – este cu 60% mai mare in laptele bio decit in laptele normal. Plus ca varianta organica e mai bogata si in acizi grasi omega-3 si vitamina E, substante considerate „responsabile” pentru reducerea riscului de cancer si boli de ini-ma. „Acest studiu demonstreaza clar ca dieta animalelor este cea mai importanta cauza care face diferenta intre laptele organic si cel con-ven-ti-o-nal”, a declarat Gillian Butler, director de productie animala la Grupul de Ferme Ecologice al Universitatii Newcastle, citata de presa brita-nica.

Acest studiu este parte a unui proiect pan-european de verificare a impactului alimentatiei animalelor asupra sanatatii acestora si a ca-li-ta-tii laptelui. „Aceasta lucrare re-pre-zinta un punct de referinta in proiect si arata clar ca, daca iti cresti vitele na-tural, cistiga ambele parti: si oa-menii, si animalele”, a declarat Carlo Leifert, coordonatorul proiectului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *