LCD- urile si efectul de sera

In inventarul gazelor cu efect de sera a fost uitat cel putin un gaz, trifluorura de azot (NF3).
Acest gaz folosit in productia panelurilor LCD s-a impus in industria electronica pentru a reduce utilizarea perfluorocarbonatilor, al caror efect de sera este deja cunoscut.
Conform unui studiu publicat de jurnalul „Geophysical Research Letters”, productia de NF3 reprezinta deja, in ceea ce priveste efectul de sera, echivalentul a 67 milioane tone metrice de CO2. O valoare considerabila avand in vedere faptul ca nimeni nu spune ce cantitate este eliberata in atmosfera de fabricile in care se utilizeaza.
Trifluorura de azot prezinta o durata medie de viata in atmosfera de 550 de ani (dupa acest timp jumatate din cantitatea acumulata dispare) si o putere calorica de 17 000 de ori mai mare decat a gazului carbonic. Totusi acest gaz nu este prevazut pe lista gazelor vizate de Protocolul de la Kyoto deoarece in momentul incheierii acordului, acesta era produs in cantitati foarte mici.
Conform publicatiei „New Scientist”, utilizare NH3 ar putea fi inlocuita de flour-ul pur, care este deja utilizat in Japonia de Toshiba Matsushita Display pentru fabricarea ecranelor plate.

Sursa: Science et Vie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *