Leacuri din natura pentru durerile de dinti

Leacuri din natura pentru durerile de dinti

Fie ca suferi de stomatita sau ai predispozitia genetica de a face parodontoza, leacurile din natura iti vin in ajutor. Afla si retete de pasta de dinti naturala, facuta in casa.

Impotriva durerilor dentare exista un antidot simplu: mestecatul frunzelor de ca-tusnica sau de salvie. Acestea curata si intaresc dintii. In schimb, daca nu ai probleme de genul acesta, dupa 40 de ani
te poate ameninta ceea ce se numeste „boala dintilor sanatosi”, parodontoza. Este un proces patologic de reducere a dimensiunilor gingiilor si de descoperire a dintilor, care, cu timpul, vor cadea. Impotriva acesteia se poate folosi hreanul, ce provoaca un aflux crescut de sange in zona. Se mai pot masa gingiile cu ulei de masline.

► Cuisoare, impotriva durerilor de dinti

Cuisoarele nu sunt doar condimente aromate, ci au si proprietati antiseptice si anestezice. De aceea, intra si in compozitia unor unguente stomatologice indicate in dureri dentare, gingivite si alveolite. Cand te dor dintii sau maselele, mesteca un cuisor, de trei-patru ori pe zi. Mai poti masa zona dureroasa cu tot cu gingie cu un tampon de vata inmuiat intr-un amestec preparat din 15 picaturi ulei de cuisoare si o lingura ulei de floarea-soarelui sau de masline. Chiar daca pe moment scapi de durere, nu uita sa mergi la medic pentru a rezolva cu adevarat problema.

►Pasta de dinti facuta in casa

Daca vrei sa iti faci o pasta de dinti naturala la tine acasa, iata doua retete. Pasta pentru adulti: ai nevoie de doua linguri de ulei sau unt de cocos comestibil topit la bain marie, doua linguri de bicarbonat de sodiu, 10 stropi de ulei esential preferat (arbore de ceai, menta, rozmarin sau de eucalipt), un sfert de lingurita de pudra de stevie si o lingura de argila. Toate ingredientele se amesteca si se depoziteaza intr-un borcan de dimensiuni mici. Se acopera cu un capac etans. Pasta de dinti se poate pastra la temperatura camerei, dar nu mai mult de o luna. Atunci cand o folosesti, iei pasta cu un betisor curat, nu pui periuta direct, pentru a nu contamina compozitia. Pasta pentru copii: se amesteca doua linguri de unt sau ulei de cocos comestibil, o lingura de xylitol dat prin rasnita de cafea (se gaseste la supermarket la alimente pentru diabetici), cinci picaturi de ulei esential de arbore de ceai. Xylitolul este un indulcitor care, spre deosebire de zahar, previne formarea placii dentare si ajuta la remineralizare. Argila ajuta la restabilirea PH-ului din gura si elimina mirosurile neplacute. Uleiurile esentiale mentionate dau gust bun pastei, dar au si efect antibacterian. Bicarbonatul de sodiu are efect usor abraziv si elimina placa. Totusi, este prea agresiv pentru copii.

LĂMÂIA COMBATE STOMATITA

O afectiune frecventa a danturii o reprezinta stomatitele, inflamatii ale mucoasei bucale. Acestea se manifesta prin dureri care se inra-utatesc la inghitire sau prin simplul contact cu alimentele. Mucoasa bucala poate prezenta vezicule, afte sau o roseata difuza. Pentru a scapa de aceste efecte neplacute poti face badijonari cu suc de lamaie, portocale sau tamponari cu suc de ceapa. De ajutor este si gargara cu decoct de gutuie, preparat dintr-un fruct mare, ras, lasat sa fiarba intr-un litru de apa pana cantitatea se reduce la jumatate. Se strecoara si se foloseste in aceeasi zi. Se mai tamponeaza zona
afectata cu felii de lamaie sau se tin in gura, impreuna cu miere si apa. Se aplica si smochine tinute in apa fierbite, apoi racite pana ajung caldute.

► SALVIA IMPROSPĂTEAZĂ RESPIRAtIA

Ceaiul de salvie este recomandat in abcese dentare, dar este de folos si atunci cand gingiile sangereaza sau in cazul in care se retrag si esti in pericol sa pierzi dintele sau maseaua. Totodata, improspateaza respiratia. Se clateste gura, dupa care se face gargara cu ceai de salvie sau se aplica tampoane de vata imbibate in infuzie concentrata (doua lingurite de planta la o cana cu apa). Mai poti face un „praf pentru albirea dintilor” din doua linguri de frunze de salvie proaspete, maruntite, amestecate cu doua linguri de sare de mare intr-un mojar, astfel incat se obtine o pudra fina. Se usuca apoi la cuptor, la foc mic. Se mai piseaza o data. Se pastreaza intr-o cutie inchisa etans si se foloseste de doua ori pe zi. Se pune putin praf pe periuta umezita.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *