Lectia de ecologie. Ce se poate recicla din casa

Stiai ca 80% dintre produsele care ajung intr-o casa reprezinta, in realitate, deseuri, inca din fabrica? Poti face un simplu experiment, spune presedintele organizatiei „Valea Soarelui”, Dan-Calin Tocaciu.pungi pentru cumparaturi

„Ia o cutie de 100 de grame de bomboane de ciocolata si vei vedea ca ambalajul de carton are si el aproape 100 de grame daca nu mai mult”, ceea ce inseamna costuri ridicate pentru producerea ambalajului, spune acesta. De ce aceasta salba de cheltuieli inutile din care doar producatorii au de castigat, se
intreaba acesta.

Totul se poate recicla

Colectarea selectiva a deseurilor acasa merge mana in mana cu risipa resurselor, care o genereaza, crede Tocaciu, care, in 2002,a infiintat organizatia „Valea Soarelui” ce promoveaza utilizarea energiilor reinnoibile, protectia mediului si a drepturilor cetatenilor.

In Occident, unde productia de ambalaje a fost, in ultimii 40 de ani, mai mare decat productia de bunuri, sortarea acestora a devenit absolut necesara pentru a recupera ceea ce se risipeste, afirma Tocaciu. Acesta mizeaza pe mai multe principii de reciclare. Primul ar fi ca poluatorul plateste, apoi ca materialele feroase, neferoase si hartia sunt reciclate pentru ca valoarea lor exprimata in costuri este mare. De asemenea, PET-urile sunt poluatoare, dar nu sunt colectate pentru ca poluatorul nu pateste si nu plateste nimic si pentru vanzatorii de lichide ambalate, actualele conditii legislative sint atit de permisive incit colectarea si reciclarea sint neinteresante pentru ei.

„Adica producatorul de lichide ambalate (poluatorul) sa fie obligat la plata unei garantii gestionate de stat, proportionala cu cantitatea de PET-uri puse in circulatie, garantie restituibila integral numai in caz de colectare integrala. Valoarea nerecuperata sa fie contabilizata ca profit de mediu si impozitata”, propune Tocaciu. In acelasi timp, poluatorul trebuie sa fie obligat sa recupereze PET-urile platind un pret rezonabil la returnare. „Astfel cetateanul este cointeresat si nu exploatat”, spune acesta.

„Trebuie sa reciclam pentru ca altfel am ocupa foarte repede lumea cu gunoaie care sunt deseuri reciclabile. Trebuie sa reciclam pentru a economisi resurse si asa finite”, Dan-Calin Tocaciu, presedinte Asociatia „Valea Soarelui”

In mod normal, la groapa de gunoi unde sunt sortate deseurile domestice, se pot recicla toate tipurile de deseuri, pentru a elimina stocarea lor. „Faptul ca stocarea se intampla totusi, este tot o sansa acordata producatorilor de a-si maximiza profitul prin eliberarea de lor de responsabilitatea reciclarii”, crede Tocaciu, care sustine ca, prin intermediul actualelor tehnologii ar trebui sa nu mai avem gropi de gunoi, dand exemplul Japoniei, unde reciclarea este completa. „Sortarea in gropi de gunoi este de fapt un mod de a scapa de niste cheltuieli pe care le trimitem in viitor”, avertizeaza acesta.

Solutii
* Trei cosuri de gunoi in casa: pentru plastic, pentru hartie si pentru gunoiul menajer
* La cumparaturi, achizitioneaza doar acele produse de care chiar ai nevoie: economisesti bani si poluezi mai putin
* Iesi mai des cu bicicleta
* Daca nu stai la un etaj prea sus, renunta la mersul cu liftul
* Pastreaza cateva sacose cu care sa mergi la cumparaturi, decat sa cumperi pungi de cate ori iesi
* Recicleaza electrocasnicele vechi, in loc sa le arunci
* Cumpara ciocolata si alte dulciuri vrac, intr-o pungulita de hartie care se poate recicla
* Recompense pentru cei care triaza gunoiul
* Amenzi pentru producatorii poluatori

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *