Spania: stop gaze de ?ist | Parlamentul catalan respinge fracturarea hidraulic?
Spania: stop gaze de şist | Parlamentul catalan respinge fracturarea hidraulică
Lege impotriva fracturãrii hidraulice in Germania
Lege impotriva fracturãrii hidraulice in Germania

Discutia exploatãrii de petrol si gaze prin metoda fracturãrii hidraulice (fracking) a fost reaprinsã si in Germania, care in 2011 a stopat orice actiune in acest sens. Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, vrea interzicerea fracking-ului prin lege. „Apa de bãut si sãnãtatea au prioritate absolutã. Folosirea substantelor periculoase nu e acceptabilã”, a spus Hendricks, mentionand cã acest lucru e consemnat si in Tratatul coalitiei de guvernãmant. Si in Romania, fracking-ul e o temã controversatã, care polarizeazã societatea. „Isteria maselor neinformate”, o catalogheaza unii. „Minciuna corporatiilor lacome de bani si a guvernantilor corupti”, sunt de pãrere altii. Stop-Fracking devine si tema electoralã cu care unii sperã sã atragã voturi, iar altii amenintã sã nu iasã la vot. Recent, la o emisiune TV, Crin Antonescu, presedintele PNL Romania, a precizat: “Sã nu ajungem din nou in situatia Rosia Montanã! Sã avem maximã transparentã! Oamenii au dreptul sã stie ce se intamplã cu o optiune majorã”, pozitionandu-se de partea ecologistilor si a populatiei care refuzã cu indarjire fracturarea hidraulicã in Romania.

Situatia din Germania se regãseste, in multe puncte, si in Romania. Cu deosebirea cã in Germania lucrurile se fac mai cumpãtat, mai transparent, „mai nemteste”. Licentele de explorare n-au fost acordate firmelor la pachet cu cele de exploatare, cum s-a intamplat in Romania. Intrãri pe furis sau in fortã pe pãmanturile proprietate personalã ale fermierilor pentru a planta sonde de explorare nu s-au inregistrat in Germania (ca la Pungesti sau in localitãtile unde firma Prospectiuni SA intrã abuziv pe terenurile oamenilor). S-au inregistrat insã proteste ale locuitorilor si ONG-urilor de mediu, care au reusit, in 2011, sã stopeze explorãrile incepute. „Experimentul Lünne” a fost concomitent cu cel de la Barlad. „Barladul iese la protest pe stradã. Lünne striga: <<Fãrã otravã in pãmantul nostru!>>. Orãselul din Romania si satul german sunt legate prin aceeasi atitudine a localnicilor fatã de marile concerne care au pus ochii pe gazul lor din subteran”, scrie presa germanã.

Crin Antonescu, pozitie interesantã fatã de gazele de sist

Pentru prima datã de cand a plecat de la guvernare, dupã destrãmarea USL-ului, Crin Antonescu, presedintele PNL, reactioneazã si ia o pozitie fatã de gazele de sist si protestele oamenilor. Intrebat dacã este sau nu de acord cu exploatarea gazelor de sist in Romania, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus cã nu este ecologist, dar cã valorile trebuie respectate. “Eu nu sunt ecologist, asta nu inseamnã cã nu respect valorile. Avem convingerea cã pentru o tarã ca Romania nu se poate pune problema unei grile ecologiste. Cred cã trebuie sã existe un echilibru intre nevoia de dezvoltare, de crestere, de industrializare si pretentiile legitime si simpatice ecologiste. Sã nu ajungem din nou in situatia Rosia Montanã! Sã avem maximã transparentã! Oamenii au dreptul sã stie ce se intamplã cu o optiune majorã”, a spus Crin Antonescu la un post national de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here