Lege in Romania: “Uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”

Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică
Lege in Romania: “Uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”
Lege in Romania: “Uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 327 de voturi “pentru” si 3 abtineri, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, initiat de Guvern, care prevede ca “uciderea animalelor trebuie realizata numai prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durere”.

camera deputatilor Toate grupurile parlamentare au anuntat in plenul Camerei ca sustin acest proiect de lege, care duce la armonizarea legislatiei romanesti cu Directiva europeana pe aceasta tema. “Este foarte bine ca incepem sa adoptam si fata de animale o atitudine civilizata, naturala”, a spus deputatul Varujan Pambuccian.

“Guvernul ne-a servit acest proiect drept unul de urgenta maxima. Nu avem decat sa-l adoptam, pentru ca altfel ne trezim cu sanctiuni de la Comisia Europeana si nu ne putem asuma, nu-i asa, tot felul de consecinte pentru ca n-am tratat cum cere Uniunea Europeana cobaii, soriceii, iepurasii ori pisicile pe care se fac experiente in scopuri stiintifice. Apoi aflam ca oamenii de stiinta romani nu pot sa-si comunice rezultatele cercetarilor pentru ca legislatia romaneasca nu este armonizata cu cea a Uniunii Europene. Asa ca avem parte de ceva vreme si de un blocaj in toata regula”, a spus un deputat PNL.

In expunerea de motive, Guvernul a aratat ca utilizarea animalelor in proceduri, adica in experimente, nu trebuie sa reprezinte un pericol pentru biodiversitate. “Intrucat folosirea unor metode neadecvate pentru uciderea animalului poate provoca durere, stres si suferinta semnificativa animalului, animalele trebuie sa fie ucise numai de o persoana competenta, folosind o metoda adecvata speciei”, a precizat initiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege instituie masuri de protectie animalelor utilizate in scopuri stiintifice sau in alte scopuri experimentale. Legea se aplica in cazul urmatoarelor animale: cefalopode vii si “animale neumane vertebrate vii inclusiv forme larvare care se hranesc autonom si forme fetale de mamifere”.

Proiectul de lege a fost adoptat in acest an si de Senat, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *