Lege noua pentru zonele verzi

Sedinta de consiliu de ieri a Primariei Capitalei a fost marcata de conflicte, imbranceli si tensiuni. Peste 100 de persoane au cerut, cu o ora inainte de inceperea sedintei, sa nu se aprobe Planul de Urbanistica Zonala (PUZ) a lui Costica Constanda din Cartierul Francez.spatii verzi

Prezent pe ordinea de zi, PUZ-ul prevede ridicarea unui complex rezidential pe Soseaua Nordului. Cladirile ar urma sa aiba o inaltime de 28 de metri. ONG-urile de mediu sustin ca acest PUZ a beneficiat de o derogare de la indicatorii urbanistici ai zonei. Tensiunile pe marginea acestui proiect controversat au continuat si in primarie. Unul dintre consilieri a cerut scoaterea acestuia de pe ordinea de zi, intrucat dosarul nu este complet, lipsind atat actul de proprietate, cat si extrasul de carte funciara.

Cu majoritate de votruri, PUZ-ul a fost retras. In ciuda deciziei consilierilor, manifestantii au protestat in continuare, sedinta fiind intrerupta. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a tinut sa precizeze, imediat dupa incident: „Consiliul municipiului Bucuresti nu este locul pentru campanie electorala”.

SPATII VERZI
Ieri a fost aprobata cu majoritate de voturi noua lege a spatiilor verzi, care da dreptul doar Directiei de Protectie a Mediului din cadrul municipalitatii sa dea avize pentru defrisare. Inaintea supunerii la vot, edilul Capitalei a subliniat ca este pentru prima oara cand ONG-urile sunt de acord in totalitate cu un proiect al municipalitatii, mentionand ca proiectul trebuie sa treaca. Lucru care s-a si intamplat.

Noul proiect are prevederi clare legate de protectia mediului, dar si de eventualele sanctiuni. Cei care vor afecta zonele verzi prin lucrari de constructii, infrastructura edilitara si transport fara respectarea prevederilor legale vor scoate din buzunar intre 300 si 1.000 de lei pentru persoane fizice si intre 2.500 si 5.000 de lei pentru persoane juridice. Persoanele care vor primi aviz de defrisare trebuie sa planteze sase arbori pentru fiecare copac taiat pe terenul propriu.

In cazul in care nu exista posibilitatea plantarii pe amplasamentul unde s-a dezafectat vegetatia, plantarea in compensare se va executa pe o suprafata de teren indicata de Administratia Lacuri si Parcuri.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *