Legea padurilor incinge spiritele

Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari in privinta administrarii padurilor si atrage critici

Publicat deja in Monitorul Oficial, noul Cod Silvic aduce schimbari in privinta administrarii padurilor, dar lasa loc la interpretari care au creat, imediat, conflicte. Documentul cuprinde termeni noi, precum „servicii silvice”, imprumutate din alte coduri silvice europene. Organizatiile ecologiste spun ca, desi legea actuala e mai buna decat celelalte, nu e cea mai buna forma pentru protectia padurilor.

Fondul forestier intra in atributiile Regiei Nationale a Padurilor, regie care va functiona dupa o hotarare data de guvern. Trecerea animalelor prin padure se aproba de catre ocolul silvic care ingrijeste padurea, dar numai cu acordul proprietarului. Pana in 2035, Romania va impaduri inca doua milioane de hectare de teren din afara fondului national forestier.

Noul Cod Silvic nu da prea multe relatii privind infiintarea ocoalelor silvice. „Legea cuprinde notiunea de ocoale silvice superioare, dar nu se mentioneaza daca ele pot fi infiintate de aceiasi proprietari sau de altcineva”, considera Marian Stoicescu, presedintele Federatiei Nationale pentru Apararea Padurilor. Acesta mai spune ca firesc era ca administrarea padurilor sa fie obligatorie prin servicii silvice asigurate de ocoale silvice.

Si ciclistii il critica

Reprezentantii Centrului de Cicloturism Napoca spun ca noul Cod Silvic nu contine niciun capitol de principii sau de obiective, pentru o aplicare unitara a intregii legislatii silvice. „Credem ca, in loc sa fie un nou inceput si o adevarata lege-cadru, proiectul este pur si simplu vechiul cod rescris la repezeala. El nu vrea sa schimbe ceva esential in domeniu, ci mai degraba sa faca unele ajustari punctiforme”, considera Radu Mititean.

Ecologistii sustin ca in noua lege nu exista un capitol consistent care sa enunte clar dreptul de libera circulatie in scop recreativ prin padure a tuturor cetatenilor si limitele exercitarii acestui drept, asa cum contin legile din alte tari. In privinta trecerii animalelor prin padure, numai proprietarii padurilor isi vor da acordul pentru trecerea turmelor spre zonele de pasunat, adapat si adapostire.

Accesul publicului, cu acordul proprietarului

In privinta circulatiei autovehiculelor in padure, Codul Silvic arata ca accesul masinilor in padure e interzis, dar cu acordul proprietarului pot fi organizate activitati sportive, de recreere si turism, care permit trecerea ocazionala, pentru aprovizionare.

In legislatia silvica din tarile europene exista interdictii generale de acces si circulatie cu autovehiculele in scop recreativ prin padure, inclusiv pe drumurile auto forestiere, fiind admis numai accesul acelor vehicule motorizate care sunt necesare pentru administrarea si exploatarea legala a padurii.

Ore de curs obligatorii despre paduri

In schimb, legea prevede dezvoltarea „constiintei forestiere”, careia ii acorda un capitol intreg. Ministerul Educatiei impreuna cu Romsilva vor include la formele de invatamant obligatorii notiuni despre paduri si conservarea acestora.

Romsilva va infiinta un Centru National pentru Perfectionare in Silvicultura. In fiecare an, intre 15 martie si 15 aprilie, va avea loc „Luna plantarii arborilor”, prilej cu care consiliile judetene, prefecturile, primariile, scolile si orice alte institutii publice vor lua puieti de la Romsilva si ii vor planta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *