Legea romaneasca pentru interzicerea cianurilor, omorata din fasa

Initiativa legislativa privind interzicerea cianurii in minerit zace la Parlamentul Romaniei de peste un an de zile, desi majoritatea romanilor o sustin. Cu ocazia comemorarii a zece ani de la producerea dezastrului ecologic de la Baia Mare, ungurii au spus ca vor o lege europeana pentru interzicerea substantei folosite in procesul de extragere a aurului.Rosia Montana

Se implinesc zece ani de la producerea dezastrului ecologic de la Baia Mare, atunci cand iazul de decantare de la mina „Aurul”, detinuta de compania australiana Esmeralda, s-a rupt, lasand un urma o un peisaj sinistru: 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele ajunse in Dunare, mii de tone de peste mort atat in Romania, cat si in Ungaria, pasari si animale moarte, terenuri si fantani otravite pentru decenii.

Reprezentantii societatii civile sunt de parere ca povestea s-ar putea repeta in conditiile in care proiectul minier de la Rosia Montana, care prevede extragerea zacamantului aurifer din Muntii Apuseni cu ajutorul cianurilor, ar incepe.

Dezastrul de la Baia Mare a fost comemorat atat in Romania, cat si in Ungaria. Reprezentantii ONG-urilor din Romania si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au tras un semnal de alarma cu privire la riscurile folosirii substantei chimice in extractia aurului si argintului.

„Accidentul care s-a intamplat acum zece ani este fara precedent in ceea ce priveste poluarea in aceasta parte a Europei. Poluarea cu cianura si cu metale grele a provocat efecte de neimaginat in ceea ce priveste ecosistemul din zona. Nu avem voie sa uitam acest lucru si trebuie sa facem tot posibilul ca asemenea evenimente sa nu se repete” a spus ministrul Mediului cu ocazia comemorarii.

Ungaria va sustine propunerea la presedintia UE

Ungurii au mers insa mai departe si au facut o propunere cu aceasta ocazie. Seful Comisiei de Mediu din parlamentul tarii vecine, Andor Nagy, a spus in cadrul unei conferinte, ca Ungaria a adoptat in decembrie anul trecut o lege care interzice tehnicile miniere de extractie pe baza de cianuri si ca ar vrea ca aceasta masura sa fie extinsa la nivelul intregii Europe.

Andor Nagy a mai spus ca odata cu preluarea presedintiei Uniunii Europene in primul semestrul al anului viitor, Ungaria ar putea avea o buna sansa de a promova proiecte de acest tip, cu atat mai mult cu cat adoptarea unei directive UE in privinta poluarii transfrontaliere a apelor va reprezenta una dintre prioritatile sale.

Expunere de motive

O propunere legislativa privind interzicerea utilizarii cianurilor in minerit exista si in Romania, dar sta blocata inca de la sfarsitul lui 2008 in Comisia pentru Industrii din Camera Depuatilor. Propunerea legislativa prevede modificarea Legii Minelor printr-un articol potrivit caruia „activitatea miniera, bazata pe folosirea tehnologiei prin cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului sa fie interzisa”.

Initiativa legislativa a ajuns si in plen, dar pentru ca acolo au aparut multe dispute, propunerea s-a reintors la Comisie. Initiatorii acestei propuneri legislative sunt Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar. In expunerea de motive, cei doi fosti senatori subliniau faptul ca „cianura are efecte ireversibile asupra organismului uman. Daca aceasta otrava este inspirata, caile respiratorii sunt arse. Atunci cand dozele sunt prea mari, persoana otravita ajunge in coma sau se zbate in convulsii. Moartea prin sufocare are loc in cateva minute”.

„Propunerea e blocata de atata timp la Comisia de Industrii pentru ca in ciuda faptului ca partidele au declarat ca o sprijina, parlamentarii din unele partide s-au exprimat tocmai invers”, ne-a declarat Eckstein Kovacs Peter.

„Nu cer drepturi de autor”

Eckstein Kovacs Peter crede ca aceasta propunere legislativa va muri asa cum se intampla de obicei cu toate initiativele nefinalizate de cei care ulterior nu mai sunt parlamentari. „As vrea sa se gaseasca cineva care sa-si insuseasca aceasta idee. Nu cer drepturi de autor, nu cer nimic, vreau doar ca propunerea legislativa sa aiba o finalitate pozitiva”, a declarat Eckstein Kovacs Peter.

„In Romania, propunerea legislativa privind interzicerea cianurilor in minerit va muri undeva pe traseu. Am pierdut orice sansa. In schimb avem un alt tip de mecanism la nivcel de Uniune Europeana: odata cu intrarea in vigoare a Trataului de la Lisabona, putem sa strangem un milion de semnaturi la nivel de Uniune Europeana si sa venim cu o legislatie la acelasi nivel de UE”, a declarat si Lavinia Andrei, presedintele organizatiei Terra Millenium III care face parte din Coalitia „Romania fara cianuri”.

„Decizia pe care a luat-o Ungaria cu privire la interzicerea cianurilor este binevenita si ar fi foarte bine ca si Romania sa-si inaspreasca legislatia in acest sens. Folosirea cianurilor in minerit este mai mult decat problematica si e clar ca nu acesta este viitorul”, ne-a mai spus Eckstein Kovacs Peter.

STUDIU

Romanii nu vor cianuri in minerit

Potrivit unui sondaj IMAS realizat la nivel national comandat de Coalitia „Romania fara cianuri”, 66% din romani sunt de acord sa se interzica folosirea cianurii in sectorul minier in Romania. Doar 8% au declarat ca nu ar fi de acord cu aceasta masura. De asemenea, 67% din romani au spus ca in conditiile in care partidele politice isi vor expima opinia despre proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurii in mineritul aurifer, ei ar dori ca acestia sa voteze in pentru aceasta lege. 8% s-au opus si de aceasta data. Studiul a fost realizat pe un esantin de 1.249 de persoane din 99 de localitati.

Unde a mai fost interzisa cianura?

PRECEDENTE

Uniunea Europeana prin „Grupul de lucru privind accidentul de la Baia Mare” a recomandat ca cianura si alte substante toxice rezultate in procesul cianuratiei sa fie indepartate din deseurile miniere inainte ca acestea sa fie depozitate in lacuri de decantare.

In 1997, Turcia a decis interzicerea cianurii in minerit pe baza articolului 56 din Constitutia statului care garanteaza dreptul cetatenilor la un mediu sanatos.

In anul 2000, Parlamentul din Cehia a aprobat o lege prin care nu se mai permite prelucrarea aurului cu cianuri pe teritoriul tarii.

In 2002, Germania a trecut un decret interzicand tehnica cianuratiei in minerit.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *