Legile de protejarea mediului dauneaza

Ultimele cercetari efectuate de NASA releva faptul ca legile create pentru a ocroti mediul inconjurator de fapt dauneaza si mai mult, dupa cum relateaza Daily Mail.
protectia mediului
Legislatia care ar trebui sa ajute la imbunatatirea calitatii aerului si sa elimine aparitia ploilor acide a determinat incalzirea temperaturii in regiunea Arctica in ultimii treizeci de ani.

Omul de stiinta Drew Shindell, de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA a declarat ca s-a decoperit ca particulele de aerosol eliminate in aer pentru a imbunatati calitatea acestuia au determinat, in proportie de 45%, cresterea temperaturilor.

Aerosolii, inclusiv particulele de sulfati si funingine produse de oameni, influenteaza in mod direct schimbarile climatice prin absorbtia si reflectarea radiatiilor solare, dupa cum se arata in raportul NASA. Insa legile implementate in ultimii treizeci de ani de America si tarile europene au spulberat emisiile de sulfat si, odata cu ele, au disparut si temperaturile scazute.

Aceasta descoperire zguduie din temelii teoria conform careia gazele cu efect de sera, printre care se numara si dioxidul de carbon, sunt problema majora in mentinerea echilibrului climei.

„Exista o tendinta generala in a crede ca aerosolii sunt niste jucatori neimportanti, dar nu este asa. In momentul de fata, la nivelul latitudinilor medii din Emisfera Nordica si Regiunea Arctica, impactul aerosolilor este la fel de puternic precum gazele cu efect de sera. In cazul in care dorim sa oprim topirea ghetii din regiunea Arctica ar trebui sa fim atenti la aerosoli si ozon, nu numai la dioxidul de carbon”, a declarat Shindell.

Foarte multi sunt de parere ca topirea ghetarilor ar putea duce la cresterea catastrofica a nivelului apelor.

Shindell si colegii sai au creat un model al efectelor pe care le au dioxidul de carbon, ozonul si aerosolii asupra diferitelor regiuni de pe glob, utilizand un sistem oceano-atmosferic.

Astfel, au reusit sa descopere ca aerosolii au o contributie foarte mare la incalzirea globala. Temperaturile din zona Arctica au crescut cu 1,5 grade Celsius din 1970 incoace, cu mult peste incalzirea de 0,35 de grade Celsius inregistrata in Antarctica, unde aerosolii au un rol mult mai mic.

Se crede ca cei mai importanti aerosoli sunt sulfatii si carbonii negri, amandoi fiind produsi de catre activitatile oamenilor.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *