Legile pentru protectia mediului nu se aplica in Valea Jiului

Traseul camioanelor ce transporta deseuri la groapa din Petrila, inchisa oficial in 2008, a fost „deviat” prin curtea Exploatarii Miniere Petrila. Comisarii Garzii de Mediu nu pot verifica incinta unitatii miniere decat cu un plan de control special.petrila

Oficial, depozitul de deseuri menajere de la Petrila si-a sistat activitatea la 31 decembrie 2008, conform legislatiei ce transpune obligatiile asumate de Romania prin aderarea la Uniunea Europeana. Practic insa, groapa este folosita in continuare, zeci de camioane aducand zilnic aici deseurile din Petrila si din municipiul Petrosani.

Autoritatile locale neaga evidentele si sustin ca deseurile menajere sunt transportate de fapt catre groapa de gunoi de la Vulcan, depozit a carui autorizatie de functionare este inca valabila.

Realitatea din teren contrazice declaratiile reprezentantilor administratiilor publice locale. Pentru a nu putea fi urmarite transporturile, acestia au stabilit, impreuna cu unitatea miniera de la Petrila, un traseu al masinilor de gunoi prin curtea minei, astfel incat transporturile sa nu poata fi urmarite.

Pentru a putea face verificari, comisarii Garzii de Mediu nu pot intra in incinta Exploatarii Miniere Petrila fara un plan de control care sa vizeze direct obiectivul respectiv. Astfel, autospecialele de colectare a gunoiului care se indreapta spre depozitul de deseuri ilegal nu pot fi prinse in flagrant.

Intelegere parafata anul trecut

Reprezentantii conducerii minei din Petrila recunosc ca autospecialele care transporta gunoiul menajer traverseaza perimetrul unitatii miniere si spun ca acest lucru se intampla de mult timp, dar nu-si pun nicio clipa problema ca ar participa la un act ilegal.
Paulian Furtuna, numit anul acesta in functia de director al Exploatarii Miniere Petrila, declara ca exista, inca din anul 2008, o intelegere intre Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, pe de o parte, si Primaria Petrosani si Primaria Petrila, de cealalta parte, pentru folosirea drumului din incinta unitatii miniere pentru ca autospecialele sa ajunga la groapa de gunoi.

Acelasi argument este invocat si de seful obiectivului de paza din cadrul Exploatarii Miniere Petrila, pe sub ochiii caruia trec zilnic zeci de transporturi de gunoi catre groapa ilegala. Pentru a ne demonstra ca nu incalca legea, el ne arata dispozitia care il „obliga” sa permita accesul masinilor in incinta unitatii.

Nimeni nu vorbeste insa despre faptul ca dispozitia, semnata de fostul director general al CNH Petrosani – Daniel Sucurescu, a fost emisa in anul 2008, cand groapa de gunoi de la Petrila functiona legal, autorizatia fiind valabila pana la 31 decembrie 2008.

De cealalta parte, edilii din Petrosani si din Petrila sustin, in ciuda evidentelor, ca groapa nu mai este folosita, iar deseurile sunt de fapt transportate la depozitul din Vulcan. Nici macar sanctiunile aplicate de cei de la Garda de Mediu nu ii sperie pe cei responsabili. Amenzile de zeci de mii de lei date de comisarii de mediu celor doua primarii au fost contestate deja de edilii localitatilor.

„Groapa de gunoi de la Petrila este in proces de inchidere. Avem acolo un buldoexcavator ce imprastie pamantul, dar nu se depoziteaza gunoi acolo. Gunoiul care se ducea la Petrila este dus la Vulcan”, spunea Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petrosani, la ultima sesizare venita din partea localnicilor.

Autoritatile din Petrila neaga cu aceeasi vehementa orice acuzatie. „Se lucreaza momentan la inchiderea gropii. Din cate am inteles eu, din ce-am intrebt, stiu ca se lucreaza la construirea primei celule a depozitului ecologic. Acest lucru face parte din procesul tehnic de realizare a gropii ecologice de gunoi.

Ei gunoiul asta il folosesc la celula asta, dar ce inseamna acea celula… Vreau sa vad cu ochii mei. Cand am cerut niste date, mi s-a spus ca se lucreaza la celula. Nu stiu daca se foloseste gunoiul la treaba asta. Vreau sa verific, sa nu spun minciuni”, spunea recent viceprimarul din Petrila, Constantin Ramascanu.

„Vad masinile cum urca”

Localnicii au trimis, in mai multe randuri, sesizari si plangeri, dar toate acestea au ramas fara raspuns.

„Zi de zi vin aici cu vitele, pentru ca e izlazul comunal. Vad masinile cum urca, chiar daca e ilegala groapa. Eu am facut plangere la domnul primar de nenumarate ori. Uitati ce pasc vacile noastre -ecologice-: gunoaiele astea. Asta e pasunea noastra comunala si puteti vedea ce pasc vacile noastre aici. Aici mi-a murit o vaca adusa din Targu Mures, din cauza gunoaielor”, povesteste Ilie Popescu, un localnic.

Flagrant: transporturi ilegale

Reporterii „Adevarul” au surprins, in urma cu aproximativ o luna, mai multe camioane ce transportau deseuri la groapa de la Petrila. In mai putin de doua ore, peste zece camioane au descarcat aici deseurile aduse din Petrila si din Petrosani. Imediat dupa ce erau descarcate, mormanele de gunoaie erau incendiate.

Situatia este reclamata, fara succes insa, si de catre localnici. „In fiecare zi suntem sufocati de fumul de la groapa de gunoi. E asa de ani de zile si nu stiu de ce nu ar mai fi si anul acesta la fel. Nu intereseaza pe nimeni ca nu mai putem nici macar sa ne uscam hainele in balcon, mai ales seara, cand vine tot fumul peste oras”, spune Maria N., localnica din Petrila.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *