Legislatia nu stimuleaza utilizarea energiilor eco

Utilizarea surselor ecologice pentru producerea energiei nu este una dintre solutiile ieftine. Preturile sunt mari, in comparatie cu sursele conventionale.
energie regenerabila
„Din nefericire, metodele utilizate in Uniunea Europeana pentru a stimula folosirea acestor sisteme nu sunt inca operationale in Romania, iar cauzele principale sunt legislatia si pretul”, spune reprezentantul companiei LP Electric, Florin Fleseriu.

Daca sursele alternative pentru producerea de curent electric vor fi utilizate pentru productia de energie electrica pentru consum individual dintr-o zona izolata sau unde reteaua de energie electrica conventionala este la o departare mai mare de 500-1.000 de metri, atunci solutia este avantajoasa.

Pentru a scadea pretul si, implicit, pentru rentabilizarea sistemului, solutia larg acceptata este „stocarea” energiei produse in reteaua nationala. Acest lucru se realizeaza prin eliminarea completa a acumulatorilor si inlocuirea invertorului cu unul special care sa permita injectarea energiei produse in reteaua nationala.

Daca locuinta este intr-o zona izolata, amortizarea este imediata, deoarece optiunile disponibile sunt mult mai scumpe. „Cand locuinta este intr-o zona cu energie electrica, termenul pentru amortizarea unui sistem solar, de exemplu, este de peste 25 de ani.

Daca s-ar putea utiliza insa sistemul cu injectie in reteaua nationala, termenul scade la aproximativ opt ani”, a mai spus Fleseriu. In tarile unde s-au introdus si subventii pentru consumator, amortizarea e vizibila deja intr-o zona care poate stimula consumul de energie alternativa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *