Legislatie – Procesarea paralela continua

Procesatorii vor putea sa faca in continuare si alimente eco, si conventionale, daca productia este separata in timp sau spatiu. Noul Regulament european in domeniu, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, mentine aceasta facilitate.
produse bio
Initial oficialii europeni au vrut sa interzica procesarea paralela prin noul Regulament, insa dupa discutii si negocieri in cadrul Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice s-a renuntat la acest plan. O veste buna pentru Romania, in conditiile in care suntem deficitari la capitolul procesare bio si mare parte din roadele obtinute din agricultura ecologica ajung materie prima pentru fabricile din alte tari europene.

CONDITII
O fabrica poate procesa atat ecologic, cat si conventional doar daca asigura o buna separare a celor doua categorii de produse din momentul preluarii materiei prime, pe parcursul prelucrarii, depozitarii si pana in clipa vanzarii. Productia bio trebuie separata de cea non-bio in timp sau in spatiu. Cea mai buna separare este cea in spatiu, care presupune existenta depozitelor si liniilor de procesare separate pentru eco si conventional, opina recent Amalia Rachita, reprezentantul CERES Certification Romania. Insa separarea in spatiu este mai costisitoare, presupune investitii mai mari. De aceea este permisa si separarea in timp: se foloseste practic aceeasi linie de productie pentru eco si conventional, dar in intervale de timp diferite si dupa o curatare temeinica a instalatiilor cu substante admise de reglementarile din domeniul bio. In cazul unei procesari continue – la moara, de exemplu – operatorul trebuie sa se asigure ca o cantitate suficienta de materie prima eco este folosita pentru „curatirea” utilajelor, produsul rezultat in urma acestei operatiuni fiind vandut drept conventional.

Pentru a face si procesare eco, o fabrica conventionala trebuie sa depuna la Ministerul Agriculturii o fisa de inregistrare in sistem si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat. Potrivit Ameliei Rachita, procesatorul trebuie sa asigure trasabilitate si transparenta, sa nu se permita contaminarea produselor bio din cauza unei manipulari sau depozitari necorespunzatoare si sa aiba o evidenta foarte buna a documentelor ce atesta calitatea ecologica a materiei prime.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *