Legume bio expediate prin curierat rapid

Legume bio expediate prin curierat rapid

Singurii producatori certificati ca produc legume ecologice din partea de vest a judetului Timis locuiesc in comuna Cenad si isi expediaza morcovii si patrunjeii biologici cu posta rapida, in toate colturile tarii.

De cinci ani, Stefan si Rita Nagy sunt singurii agricultori din zona care aprovizioneaza pietele din judet cu produse 100% naturale. La inceput, povesteste fermierul, nimeni nu dadea mare branza pe morcovii lui ecologici si-i vindea en-gros cui apuca. Acum vestea ca zarzavaturile lui sunt pure a depasit cererea din Timis.

De doua ori pe luna, familia Nagy impacheteaza 50 de kilograme de morcovi bio si ii expediaza prin curierat rapid la Cluj-Napoca.

„Familia respectiva urmeaza un tratament naturist si au nevoie de morcovi. Pana sa dea de mine, mi-au povestit ca mergeau o data pe luna la o piata in Budapesta si cumparau de acolo. Nu faceau morcovii cat transportul. Noi am incercat expedierea lor prin curierat rapid si merge. Asa procedam de cateva luni bune. Ei sunt multumiti ca primesc produsele de care au nevoie, noi ca vindem marfa. Sper, totusi, ca nu va mai trece mult timp pana cand tot mai multi romani vor dori sa consume produse naturale si ca se vor regasi in toate magazinele”, a declarat Stefan Nagy.

Desi produce de un cincinal legume si zarzavaturi bio, familia Nagy nu se poate lauda cu o piata de desfacere inca. Totusi, nimeni din casa nu se gandeste sa abandoneze afacerea cu produse de gradina, pentru ca, cred sotii Nagy, aici e viitorul. Pentru a avea success, ei pregatesc in aceste zile iernatul patrunjeilor. Fiecare radacina este atent curatata, iar frunzele uscate detasate.

Agricultor din intamplare

Stefan Nagy povesteste ca a ajuns sa fie agricultor „cu acte in regula” in urma cu 14 ani, dupa ani de zile lucrati in fabrica. S-a apucat de agricultura cu exemplul parintilor care orice plante au crescut au facut-o natural, cu ingrasaminte de la animalele din ograda.
Chiar daca a procedat la fel si nu a pus niciodata chimicale pe pamantul cultivat, in 2006, Nagy a inteles ca pentru a face o afacere din activitatea de agricultor ii trebuie certificarea bio.
„Simt ca si in Romania incepe sa se puna accentul tot mai mult pe mancarea cat mai naturala, de aceea am vazut perspectivele unei afaceri. Nu imi pare rau ca am facut acest pas”, spune barbatul.
Sotia lui povesteste ca inginerul agronom care a inspectat ferma lor in vederea certificarii a petrecut o zi intreaga numarand si privind insectele care misunau pe camp si deasupra lui. „In felul acesta si-a facut o prima impresie ca pamantul nu a fost tratat chimic”, cochide Rita Nagy.

„E munca fizica integral”

Familia Nagy cultiva acum doua hectare si jumatate cu legume si zarzavaturi – morcovi, patrunjel, ceapa, usturoi si cartofi timpurii, iar pe langa acestea si cereale (grau, ovaz si porumb).
Dupa primii ani in care nu prea avea cui sa isi vanda marfa, acum Rita si Stefan Nagy aprovizioneaza un magazin cu produse alimentare bio din Timisoara si, de doua ori pe saptamana, pietele din oras.
Cand vorbeste despre profitabilitatea afacerii, Stefan Nagy se declara multumit. „Singurul utilaj pe care il folosim este un tractor, cu care pregatim terenul inainte de a cultiva zarzavaturile. Restul, este munca fizica integral. La noi lucreaza toata familia, sotia si tatal meu, dar si copiii cand vin acasa. Se munceste mai mult decat in cazul legumelor conventionale, dar si calitatea este alta. Ma voi declara extrem de multumit atunci cand voi reusi sa vand produsele mele la marile supermarketuri din judet. Acest lucru ar insemna ca oamenii vor fi mult mai atenti la calitatea produselor pe care le consuma”, a declarat agricultorul.
INOVATIE Sistem de abonati
In judetul Timis, agricultura „curata” este sustinuta prin programul ASAT – Asociatia pentru Sprijinirea Agriculturii Taranesti.

Prin intermediul acestui ONG, care a preluat un model francez, mai multi producatori de legume, lactate, miere si oua din judet isi vand produsele in cadrul unei retele de abonati. Numarul acestora din urma e de ordinul sutelor, iar recent modelul a fost implementat si in Arad.

Ca sa devina furnizori, taranii certifica faptul ca nu folosesc ingrasaminte chimice sau pesticide, chiar daca nu detin o certificare ecologica de la autoritati, iar cumparatorii pot verifica personal, prin vizite la ferme, cum sunt produse alimentele pe care le cumpara.
IN CIFRE
Agricultura ecologica in judetul Timis
Potrivit sefului Directiei agricole Timis, Tiberiu Lelescu, in judet exista 89 de producatori certificati ca fac agricultura ecologica.

Per total, se cultiva 16.347 de hectare cu agricultura ecologica.
Doar patru producatori sunt certificati pentru legume si zarzavaturi, iar acestia ocupa o suprafata de 11 hectare.

Cea mai mare suprafata e cultivata cu grau, 2.245 de hectare (17 producatori), porumb, 2.105 hectare (15 producatori), floarea soarelui, 973 hectare (12 producatori), rapita, 388 hectare (6 producatori), masa verde, 178 hectare (4 producatori), lucerna 176 hectare, (4 producatori), ridiche neagra, 282 hectare (3 producatori), vie 87 hectare (4 producatori), livezi 264 hectare ( 4 producatori), fanete 110 hectare (6 producatori).

Cititi mai mult: Agricultura ecologica made in Cenad > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/agricultura-ecologica-made-in-cenad-912987.html#ixzz1z47cxPFT
EVZ.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *