Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului

Ziua internațională fără carne, 20 martie
Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului
Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului

Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea productiei de celule care protejeaza sistemul digestiv de diferite boi, printre care si cancerul, se arata intr-un studiu elaborat de institutul australian Walter y Eliza Hall, publicat luni de revista Nature Inmunology si preluat de agentia EFE.

Cercetatorii australieni au descoperit ca celulele imunologice, denumite limfoide innascute (ILC- dupa initialele in limba engleza), se gasesc in stratul care acopera sistemul digestiv si ele protejeaza intestinul de bacteriile ‘rele’. Ei mai cred ca ILC au rol important in controlarea alergiilor la alimente, in bolile inflamatorii, previn obezitatea si chiar cancerul intestinal.

De asemenea, autorii studiului au descoperit ca gena denumita T-bet este esentiala in producerea acestor celule imunologice, esentiale in mentinerea echilibrului intre imunizare, inflamatie si toleranta, cat si pentru raspunsul lor la stimulii generati de alimentele pe care le consumam.

‘Am descoperit ca T-bet este gena cheie care instruieste celulele precursoare sa se transforme in ILC ca raspuns la semnalele emise de mancarea ingerata si de bacteriile prezente in intestin’, precizeaza Gabrielle Belz, coordonatoarea studiului, subliniind ca ILC sunt esentiale pentru vigilenta imunologica a sistemului digestiv si ca este pentru prima data cand au fost identificate gene responsabile de producerea acestor celule limfoide innascute.

Potrivit datelor studiului, proteinele prezente in legumele cu frunze verzi sau in crucifere (cum este brocoli) interactioneaza cu receptorii superficiali care activeaza gena T-bet si pot juca rolul cheie in producerea de ILC. In plus, celulele ILC produc si un hormon denumit interleucina 22 (IL-22) care ajuta la repararea epiteliului, ansamblul celulelor care acopera intestinul.

Fara gena T-bet, corpul este mai sensibil la infectiile bacteriene contactate prin sistemul digestiv, motiv pentru care existenta acesteia contribuie la prezenta bacteriilor ‘bune’ in intestin si la cicatrizarea ranilor tesuturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *