Legume si lactate bio la hipermarket

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

De anul viitor, standurile cu produse ecologice nu vor mai fi o raritate in marile lanturi de magazine din Romania.
produse ecologice in hypermarket
Cele mai multe dintre hipermarketurile care s-au deschis in Romania vor avea, din 2009, standuri specializate cu produse ecologice romanesti, spun reprezentantii acestei categorii de producatori. Printre cei care s-au interesat de modul in care pot fi aprovizionate aceste standuri se numara Selgros, Metro, Carrefour si chiar unele lanturi de benzinarii.

„Am primit solicitari, dar, deocamdata, nu putem onora cererile deoarece productia nu este asa de mare”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – BIO Romania, Damian Dragomir, la un targ de profil desfasurat la finele saptamanii trecute. Asociatia a mai anuntat ca in sectorul 2 al Capitalei urmeaza sa fie deschise si primele chioscuri cu produse ecologice in apropierea unor scoli si licee, primul liceu care va avea un astfel de chiosc fiind „Dimitrie Cantemir”.

Produse scumpe, consum redus

Produsele ecologice sunt cu de la 20% pana la 40% mai scumpe decat cele conventionale, iar consumul lor este destul de redus in Romania. „Eu sper sa ajungem la un consum de 2% din totalul consumului de alimente de pe piata in acest an. Trebuie sustinuta promovarea, pentru ca aceste produse sunt mai scumpe cu 20% decat cele conventionale, si consumatorul trebuie sa stie ca acest pret este justificat, ca aceste produse sunt bune pentru sanatate”, a explicat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

In acelasi timp, in tari precum Germania, aproape 10% dintre produsele agroalimentare consumate sunt ecologice. Oficialii Ministerului Agriculturii spera ca suprafata cultivata cu culturi ecologice sa creasca pana la 200.000 de hectare, comparativ cu 190.000 de hectare in 2007.

Cea mai mare parte a acestor produse merge la export, cantitatile exportate anul acesta fiind de 80.000 de tone, in crestere cu 20% comparativ cu anul trecut. Principalele produse exportate sunt materii prime, cum ar fi furajele, urmate de cereale, oleaginoase, miere (peste 60% din mierea ecologica romaneasca merge la export), si produse procesate din lapte. In ultima vreme se exporta si plante tehnice si chiar produse procesate din carne.

FONDURI

Ajutoare de stat si sprijin european

Deoarece pe piata romaneasca cererea de produse ecologice este in crestere, producatorii sunt interesati sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea capacitatilor de procesare. Ei ar putea primi, din 2009, subventii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.

„Noi am facut demersuri, pentru ca nu exista subventii specifice la nivel european pentru agricultura ecologica, ci un cadru juridic normativ care le permite statelor membre sa acorde anumite subventii si unul dintre instrumente ar fi PNDR, in cadrul pachetului de masuri pentru agromediu”, a spus Ciolos. Ministerul Agriculturii incearca sa obtina avizul Finantelor pentru un ajutor de stat care i-ar scuti pe producatori de plata taxei de certificare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *