Leii din Romania, in rezervatia din Africa de Sud

Pentru ca felinele s-au inmultit rapid la Zoo Brasov, trei dintre cei noua lei au fost instrainati

Zece animale din Romania vor ajunge in Africa de Sud pentru ca gradinile zoologice au probleme in indeplinirea normelor europene in domeniu.

Este vorba de cativa pui de leu de la Gradina Zoologica din Braila, un leu adult de la Brasov si un tigrisor de la Zoo Hunedoara.

Intr-o prima etapa, animalele vor fi transportate cu un camion special pana la Frankfurt, unde vor fi imbarcate intr-o cursa directa spre Johannesburg, capitala Africii de Sud.

Excedent rezolvat

La Gradina Zoologica din Brasov, lucrarile de extindere si amenajare ale tarcurilor conform normelor europene s-au finalizat.

Practic, parcul zoologic de sub Tampa este printre putinele din tara care are autorizatie de mediu pentru toate animalele.

Cu toate acestea, la Brasov a existat un excedent de trei feline. Din acest motiv, doi lei au plecat in Africa de Sud anul trecut, iar al treilea a fost, ieri, tranchilizat si pus intr-o cusca speciala.

„Am reusit sa asiguram conditiile impuse pentru traiul in captivitate al leilor, respectiv 3.000 de metri patrati necesari unei familii. In cazul in care va fi nevoie, avem posibilitati de extindere a parcului, care acum se intinde pe 10 hectare. Cheltuielile pentru transportul animalului sunt suportate de fundatie, iar noi nu primim nimic in schimbul animalelor”, spune Dumitru Danes, directorul Gradinii Zoologice din cartierul brasovean Noua.
Jazz, sub tranchilizante

Medicul veterinar al Gradinii Zoologice de la Brasov, Gheorghe Ioan Brumar, ne-a asigurat ca viata lui Jazz, leul in varsta de sapte ani, nu va fi pusa in pericol.

„Actiunea de transfer a leului se va face fara probleme. Este vorba de un leu mascul adult, care va fi tranchilizat pe toata perioada transportului”. Intreaga actiune este coordonata de Fundatia pentru Protectia Animalelor „Vier Pfoten”, care patroneaza si rezervatia „Lionsrock”. Totodata, fundatia se va ocupa si de actele medicale de insotire ale animalului.

In Gradina Zoologica din Brasov, mai sunt sase feline. Acestea vor fi pastrate, dar daca numarul lor va creste ca in ultimii sase ani, animalele vor fi instrainate.

In tara nu este posibila gazduirea lor, deoarece, pe de-o parte, nu toate gradinile zoo indeplinesc conditiile impuse de UE, iar pe de alta parte, au astfel de exemplare.

Sanctuarul felinelor

„Lionsrock” este o rezervatie din Africa de Sud, unde leii se bucura de libertate de miscare, pe o suprafata de 1.200 de hectare.

Transferul in Africa al animalelor tinute in captivitate se realizeaza intrucat multe din gradinile zoologice din Romania au probleme in indeplinirea normelor europene in domeniu.

Standardele moderne dupa care este construita rezervatia permit felinelor sa traiasca in conditii asemanatoare cu cele din mediul natural, fiind asigurata o asistenta medicala de specialitate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *