Lemnul de salcam este folosit la constructia parcurilor solare din strainatate

Cum fac doi ingineri milioane din salcam

Sotii Matesan, doi ingineri din Timisoara, s-au apucat in anii 2000 sa faca ambalaje din lemn. Au pornit cu 8 angajati si au reusit in 12 ani sa creeze o fabrica de prelucrare a salcamului ce genereaza milioane de lei anual. Productia merge doar pe pietele din strainatate.

Minitehnicus
„Totul a fost gandit ca o afacere de familie, intreaga parte tehnica si administrativa fiind organizata de sotul meu si de mine, amandoi fiind de specialitate ingineri.Nu am prevazut evolutia societatii acum 12 ani. Am fost o societate care invata (mai ales din propriile greseli), care creste si se dezvolta avand o singura constanta, foarte evidenta in ultimii ani: adaptarea la schimbare, la piata, etc”, povesteste pentru ECONOMICA.NET Daniela Matesan, inginera care a pornit pe drumul antreprenoriatului facand ambalaje din lemn, paleti si europaleti de diferite tipodimensiuni.

De la ambalaje la prelucrarea lemnului

Pe vremea aceea, firma timisoreana Minitehnicus avea doar 8 angajati si afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, dar s-a extins, patronii au dotat fabricuta cu o instalatie de debitare, iar echipa a crescut. Treptat, compania a trecut la prelucrarea primara a lemnului si obtinerea de diverse semifabricate din lemn. Punctul de cotitura al afacerii Minitehnicus a fost insa in 2006 cand cei doi patroni au decis sa lucreze exclusiv cu lemn de salcam, „un lemn cu o specificitate aparte”, dupa cum spune Matesan.

Succes cu esenta de salcam

„Cresterea gradului de prelucrare a materialului lemnos, concomitent cu nisa de piata gasita in
prelucrarea lemnului de salcam a permis gasirea de furnizori externi pentru aceasta specie de lemn, unica pentru industria panourilor solare, structuri specifice de lemn pentru constructii, acoperisuri cu panouri solare, parchet si podele, a permis intrarea ca si furnizor unic la aceasta specie de lemn la marile companii de profil din Elvetia, Germania si Austria”, explica Matesan secretul succesului Minitehnicus.

Au renuntat la piata interna

De altfel, sotii Matesan au renuntat la piata interna de indata ce au trecut de la productia de
semifabricate la produsul finit. „Motivul a fost al pietei gasite si al nisei formate. Exportam cu
precadere in Elvetia, Germania, Austria, dar si in Croatia, Cehia. Oricand putem sa ne adaptam produsele la cerere, deci dintr-un punct de vedere nu conteaza intern sau extern, ci doar clientul gasit. Lucram strict pe baza de comanda. Am gasit doar clienti externi si ne-am orientat”, mai spune Matesan.

Supravietuitori prin criza

Patroana spune ca afacerile companiei au fost afectate de criza financiara care se resimte in toata Europa, dar au reusit sa se mentina pe profit- 200.000 de lei anul trecut. ” Ne descurcam greu, pentru ca sunt anii de supravietuire. Pastrarea clientilor, consolidarea activitatii, mentinerea pe o piata extrem de dura, lipsa unui cadru legislativ clar, lipsa oricaror facilitati pentru producatorul roman.Nu se discuta despre profit in acesti ani. Am reusit sa supravietuim pastrandu-ne intacta si echipa de 56 de oameni” povesteste patroana Minitehnicus.

Investitii continue

In primavara acestui an, compania timisoreana a obtinut de la EximBank prelungirea cu un an a unei linii de credit, in sistem revolving, si o majorare a acesteia cu 100.000 de euro, finantare necesara pentru completarea capitalului de lucru. Intrebata daca va continua sa se finanteze prin intermediul bancilor, Matesan spune ca „nu are incotro”. „Retehnologizare, consolidare, creearea de stocuri de lemn sunt elemente necesare de supravietuire. Avem o colaborare de peste 12 ani cu EximBank, care este o banca de stat si unde am primit anumite facilitati la dobanda acordata, la licitatiile valutare etc. Pentru urmatorii ani sau pana la stabilitatea economica interna si externa la care speram cu totii, accesul la finantare ni se pare vital”, povesteste oficialul Minitehnicus.

Afaceri de peste 4 milioane de lei

Potrivit datelor Ministerului de Finante, Minitehnicus a raportat o cifra de afaceri de peste 4,1
milioane de lei si un profit net de 200.000 de lei. Fata de anul trecut, afacerile companiei au scazut cu 26%, dar pentru anul care vine Matesan este optimista. „Estimarea noastra pe 2013 este de a ne pastra cel putin cifra de afaceri pe anul 2012, profitul si numarul de angajati. Avem amprenta ultimilor ani de criza in care dorim sa ne bucuram ca ne mentinem pe o piata atat de instabila, de concurentiala, in care suntem obligati la o retehnologizare continua, adaptare la legislatiile in domeniu si asa mai departe”,conchide reprezentanta Minitehnicus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *