Lenea de la Mediu ne-a adus la Curtea Europeana de Justitie

Ministerul Mediului nu a fost in stare sa inventarieze in doi ani ariile protejate din tara. Acum riscam amenzi uriase. Ministerul are o saptamana la dispozitie pentru a gasi specialisti care sa se ocupe de planul de management al zonelor naturale de protectie speciala.pelicani Delta

Contactati de reporterii „Adevarul”, reprezentantii ministerului au refuzat sa se pronunte cu privire la situatia in care a ajuns Romania la capitolul „biodiversitate”.

Comisia Europeana (CE) a transmis Romaniei, in octombrie 2007, o atentionare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare) din cauza ca Romania nu desemnase, la acea data, Zonele Special Amenajate pentru pasarile salbatice si pentru pasarile migratoare.

Potrivit „Directivei Pasari”, statele din Uniunea Europeana trebuie sa delimiteze aceste zone, sa asigure locuri de iernat pentru zburatoare si spatii de oprire pe rutele de migratie. Adoptarea imediata a unei Hotarari de Guvern ce a reglementat aceste aspecte, a dus la oprirea procedurii de infringement. Concret, au fost desemnate 108 arii de protectie avifaunistica.

Date incomplete trimise Comisiei Europene

In perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, Ministerul Mediului a trimis Comisiei Europene (CE), pe langa ariile de protectie avifaunistice desemnate, primele liste cu siturile nationale Natura 2000 de protectie speciala, prevazute de „Directiva Habitate”. In luna iunie 2008, reprezentantii Ministerului Mediului, ai organizatiilor neguvernamentale de mediu si cei ai Comisiei Europene s-au intalnit pentru a face o analiza detaliata a listelor.

Reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 au facut cercetari proprii in scopul desemnarii siturilor protejate, in urma carora au constatat si faptul ca anumite habitate si specii nu sunt suficient protejate. Acest lucru a fost subliniat in cadrul negocierilor din iunie 2008, moment in care Ministerul Mediului se angajase sa colaboreze pe viitor cu ONG-urile, pentru facilitarea demersurilor de monitorizare si control a activitatilor de pe teritoriul suprafetelor protejate de lege.

Drept urmare, CE a decis ca Ministerul Mediului trebuie sa faca inventarieri pentru completarea retelei Natura 2000 cu noi situri desemnate si pentru extinderea suprafetelor speciale avifaunistice din cadrul zonelor protejate, pe care sa le prezinte Comisiei pana in septembrie 2008.

Raspunsul de la Mediu, confidential

Pentru ca ministerul nu a facut nicio miscare in acest sens pana la termenul dat, Comisia Europeana a trimis a doua notificare prin care se cerea motivarea deciziilor. Potrivit reprezentantilor Societatii Ornitologice Romane, raspunsul ministerului a fost confidential.

„Noi am trimis incurajari Guvernului roman pentru o buna colaborare cu organizatiile de mediu, dar se pare ca totul a fost un esec”, se mentioneaza intr-o scrisoarea semnata de Ctibor Kocman, oficialul Comisiei Europene care raspunde de siturile Natura 2000 din Romania.

Antecedente

Comisia Europeana a mai dat in judecata Romania pentru nerespectarea deciziilor europene referitoare la diplomele de studii obtinute la noi, la numarul de urgenta 112 care nu era functional si la domeniile telecomunicatii si energie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *