LHC. Cel mai mare experiment din lume, ar putea cauza sfarsitul acesteia

Ar putea sa ofere informatii pretioase despre formarea Universului, simuland o explozie de genul Big Bang, dar in acelasi timp ar putea sa insemne sfarsitul lumii.
lhc
Este vorba despre un proiect finantat de 20 de tari, construit la o adancime de 92 de metri sub pamant, in dreptul granitei dintre Franta si Elvetia, care incearca sa faca lumina in ceea ce priveste formarea Universului prin explozia primara. Large Hadron Collider(LHC), care va fi inaugurat peste noua zile, va ciocni particule sub-atomice, la viteze comparabile cu viteza luminii, pentru a creea conditii similare cu fractiunea de secunda imediat urmatoare exploziei Big Bang.

Potrivit publicatiei britanice Daily Mail, insa, explozia ar putea provoca mai multe gauri negre, care in timp s-ar mari, „inghitind” Pamantul.
lhc
Jurnalistii de la Daily Mail il citeaza in acest sens pe cercetatorul Otto Rossler, unul dintre specialistii care au depus o cerere de ultim moment pentru intreruperea experimentului. Potrivit acestuia, gaurile negre rezultate in urma exploziei ar putea creste in aproximativ patru ani si ar putea atrage Terra in ele. Chimistul german a spus ca CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) a admis ca proiectul initiat de ea ar putea duce la aparitia unor gauri negre, insa nu le condsidera periculoase.

Initiatorii proiectului au respins afirmatiile lui Rossler, asigurand opinia publica de siguranta experimentului, finantat de 20 de tari. „In ultimele miliarde de ani, natura a generat milioane de astfel de coliziuni pe Pamant, si planeta inca exista.” se arata intr-un raport CERN.
lhc
In cadrul experimentului, care a costat aproximativ 5,4 miliarde de euro, protonii vor fi propulsati printr-un tunel circular, lung de aproximativ 28 de kilometri, pavat cu peste 5000 de magneti care vor accelera particulele sub-atomice. Vor fi doua siruri de particule, mergand in directii opuse, fiecare efectuand o rotatie completa in a 11.000-a parte dintr-o secunda. Cele doua siruri vor acumula energie comparabila cu cea a unei masini care ruleaza cu 160 de kilometri la ora.

Cand protonii vor atinge o viteza apropiata de viteza luminii, se vor ciocni unii de altii, fiind divizati in particulele care ii constituie, inclusiv, spera specialistii, in particula care sta la baza Universului.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *