Liber la braconaj in Delta Dunarii. Emiterea permiselor de pescuit este tergiversata

Ziua Mondial? a Zonelor Umede, s?rb?torit? peste tot în lume în a doua zi a lunii februarie
Liber la braconaj in Delta Dunarii
Liber la braconaj in Delta Dunarii

Din cauza birocratiei, peste 1.700 de pescari din Delta Dunarii sunt incurajati sa pescuiasca la negru • Guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, sustine ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice nu a emis inca ordinul privind alocarea cotelor de captura pentru pescuitul comercial aferente anului in curs • Ministrii Plumb si Varga isi paseaza unul altuia responsabilitatea privind emiterea ordinului comun referitor la cotele de pescuit si, implicit, la eliberarea permiselor

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Edward Bratfanof, a decis, saptamana trecuta, sa prelungeasca pana in data de 6 iunie 2013 valabilitatea permiselor de pescuit comercial, documente care trebuiau sa fie eliberate in decembrie. Este cea de-a treia amanare din acest an, intarziere care ii priveaza pe pescarii profesionisti de dreptul de a-si desfasura, in mod legal, activitatea. Cu toate acestea, in Delta Dunarii se pescuieste din greu la negru, chiar daca este prohibitie.

„Nu e nicio problema pentru ca e prohibitie”

Tergiversarea eliberarii permiselor de pescuit pentru cei circa 1.700 de pescari profesionisti este determinata de faptul ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice nu a reusit nici pana acum sa aprobe un ordin comun cu Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) privind alocarea cotelor de captura pentru pescuitul comercial aferente anului in curs. „Eu sper ca pana pe 6 iunie 2013 – cand se termina si perioada de prohibitie – sa se emita acel ordin comun al ministerului cu ANPA, ca sa stim si noi care sunt cotele ce pot fi recoltate pe teritoriul Rezervatiei. Pana atunci, s-au prelungit autorizatiile pescarilor care au pescuit comercial si anul trecut, iar celor care nu au avut permis, dar vor sa pescuiasca, nu am ce sa le fac, decat dupa ce se emite ordinul comun privind cotele pentru 2013. Sper, cat mai repede, ca cele doua doamne ministru – Rovana Plumb si Lucia Varga – sa semneze ordinul comun, ca sa stim si noi ce avem de facut”, a declarat, pentru ZIUAnews, guvernatorul Edward Bratfanof.

Trebuie precizat ca ARBDD se afla sub controlul direct al ministrului PSD Rovana Plumb, iar ANPA este in coordonarea ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Pescuit – liberala Lucia Varga. In schimb, fostul guvernator Viorica Basca – in prezent, director la ARBDD – ne-a declarat ca nu este nicio problema ca nu au fost eliberate autorizatiile, pentru ca „oricum este prohibitie si nu pescuieste nimeni acum in Delta”.

Virgil Munteanu, fost guvernator in perioada 2000-2005, sustine ca prohibitia este partiala si, ca atare, „se poate pescui la speciile de pesti rapitori”. Dar „cum sa pescuiesti legal, daca nu s-au eliberat autorizatiile pentru pescarii profesionisti”, a subliniat, pe buna dreptate, Munteanu.

Cherhanaua din masina

Din datele furnizate de ANPA, la ora actuala, in Delta Dunarii isi desfasoara activitatea peste 1.700 de pescari licentiati, care produc anual 50% din productia interna de peste. Descarcarea pestelui se face in 49 de puncte de debarcare – cunoscute sub numele de cherhanale -, facand astfel imposibile monitorizarea reala a cantitatilor pescuite si stabilirea pretului real pe specie. Totodata, ANPA anunta ca, de cele mai multe ori, „comercializarea pestelui se face fara a respecta conditiile minime de igiena, fara a avea un control real asupra cantitatilor comercializate si a cumparatorilor, cu un pret de prima vanzare mult sub pretul pietei”. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, in prezent, pe teritoriul Rezervatiei, colectarea pestelui se face si prin intermediul unor masini venite din mai multe judete ale tarii, care colecteaza pestele prins, la negru, de pescarii din zona.

Redistribuirea permiselor

Conform ARBDD, per total, pescarii de pe baltile din Delta Dunarii au reusit sa exploateze doar 70% din cotele pe care statul le-a alocat (asadar, sub pragul de 75% – cota obligatorie), in mai 2012, tot printr-un ordin comun al ministerelor Mediului si Agriculturii. Prin urmare, ARBDD le-a transmis acelora care nu si-au realizat cotele in cursul anului trecut ca isi vor pierde autorizatiile si ca permisele lor vor fi distribuite altor pescari.

Pasarea raspunderii

La ora actuala, guvernatorul Edward Bratfanof sustine ca asteapta emiterea ordinului comun si ca ar avea „la dispozitie timp suficient pentru realizarea unei analize asupra gradului in care au fost realizate cotele de captura alocate anul trecut”. In schimb, ministrul Rovana Plumb arunca vina pentru intarzierea ordinului pe ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Pescuit – Lucia Varga, pentru ca „ea raspunde de pescuit”. Autorizatiile de pescuit trebuiau insa a fi emise, inca din decembrie anul trecut, de fostul guvernator al ARBDD, Viorica Basca, si de ministrul Mediului din Guvernul Ponta I, Rovana Plumb.

„Ceea ce se intampla acum in Delta Dunarii este jaf institutionalizat si, practic, s-a dat liber la braconaj” – Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei Dunarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *