Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon

Pentru colosii industriali europeni, poluarea a devenit foarte ieftina. Certificatul de carbon care permite detinatorului sa emita o tona de dioxid de carbon costa acum mai putin de 5 euro. E atat de ieftin incat practic se da liber la poluare. Analistii spun ca am ajuns in momentul in care industria nu mai are niciun stimulent sa treaca la energii regenerabile.

Nici cinci euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon, aici a ajuns pretul certificatelor de carbon dupa o ieftinire de 25 de procente numai in ultima luna. In aceste conditii, mecanismul european de limitare a poluarii pur si simplu nu mai functioneaza.

Ideea Bruxelles-ului era sa forteze industria sa plateasca pentru ce polueaza astfel incat, pentru a evita aceasta cheltuiala, sa se reorienteze catre tehnologii mai economice sau energii mai curate. Pentru ca sistemul sa functioneze insa, e nevoie ca pretul certificatului sa fie de cel putin 30 de euro, spun analistii citati de EuObserver.

Acum e de sase ori mai mic. Asa se face ca penalitatile platite de poluatori sunt infime, la fel si stimulentul de a trece la energia verde. Aici s-a ajuns fiindca pe piata oferta de certificate e mare, iar cererea, mica.

An de an sunt emise noi si noi certificate, in vreme ce industria nu le poate absorbi, mai ales in conditiile in care economia Europei este in continuare apatica. Unii specialisti in energie spun inclusiv ca pretul certificatelor de carbon este tras in jos de ieftinirea petrolului. Conexiunea insa e infirmata de altii, ceea ce subliniaza neclaritatea si multitudinea de parghii ce actioneaza asupra pietei.

In aceste conditii insa, Bruxelles-ul vrea sa-si reajusteze schema de limitare a poluarii. Planul ar fi ca atunci cand pe piata apare un surplus de certificate, acestea sa fie retrase temporar din sistem pentru a reechilibra pretul.

Modificarile ar aparea oricum abia in 2019 cand piata va arata cu totul altfel. In plus, surubareala mecanismului mai da si rateuri. Nu se intampla numai in Germania si Anglia, unde marii industriasi n-au niciun stimulent sa polueze mai putin. Se intampla sub o alta forma si in Romania. Pe alte tipuri de stimulente care incurajeaza tranzitia catre energia regenerabila. Aici, producatorii de energie curata spun ca au ramas cu certificate verzi in valoare de 150 de milioane de euro pe care nu mai au cui sa le vanda. Asta pentru ca reglementatorul pietei de energie a coborat cota de energie regenerabila la 12% din mixul energetic final.

Producatorii de energie verde se plang ca legea prevede o pondere de 17%, pe care s-au bazat cand au investit in capacitati de productie. Pe de alta parte insa, energia verde e mai scumpa si cu cat are o felie mai mare din ce foloseste consumatorul, cu atat acesta plateste mai mult. Facturile mari au convins autoritatea din domeniu sa reduca ponderea si sa scada numarul de certificate verzi primite de producatori. Doar ca acum milioane de certificate nu isi gasesc cumparator, iar o treime din companiile din domeniu risca insolventa, semn ca strategiile europene au produs la final inclusiv scumpiri si investitii nerentabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *