Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon

Pentru colosii industriali europeni, poluarea a devenit foarte ieftina. Certificatul de carbon care permite detinatorului sa emita o tona de dioxid de carbon costa acum mai putin de 5 euro. E atat de ieftin incat practic se da liber la poluare. Analistii spun ca am ajuns in momentul in care industria nu mai are niciun stimulent sa treaca la energii regenerabile.

Nici cinci euro pentru a emite o tona de dioxid de carbon, aici a ajuns pretul certificatelor de carbon dupa o ieftinire de 25 de procente numai in ultima luna. In aceste conditii, mecanismul european de limitare a poluarii pur si simplu nu mai functioneaza.

Ideea Bruxelles-ului era sa forteze industria sa plateasca pentru ce polueaza astfel incat, pentru a evita aceasta cheltuiala, sa se reorienteze catre tehnologii mai economice sau energii mai curate. Pentru ca sistemul sa functioneze insa, e nevoie ca pretul certificatului sa fie de cel putin 30 de euro, spun analistii citati de EuObserver.

Acum e de sase ori mai mic. Asa se face ca penalitatile platite de poluatori sunt infime, la fel si stimulentul de a trece la energia verde. Aici s-a ajuns fiindca pe piata oferta de certificate e mare, iar cererea, mica.


An de an sunt emise noi si noi certificate, in vreme ce industria nu le poate absorbi, mai ales in conditiile in care economia Europei este in continuare apatica. Unii specialisti in energie spun inclusiv ca pretul certificatelor de carbon este tras in jos de ieftinirea petrolului. Conexiunea insa e infirmata de altii, ceea ce subliniaza neclaritatea si multitudinea de parghii ce actioneaza asupra pietei.

In aceste conditii insa, Bruxelles-ul vrea sa-si reajusteze schema de limitare a poluarii. Planul ar fi ca atunci cand pe piata apare un surplus de certificate, acestea sa fie retrase temporar din sistem pentru a reechilibra pretul.

Modificarile ar aparea oricum abia in 2019 cand piata va arata cu totul altfel. In plus, surubareala mecanismului mai da si rateuri. Nu se intampla numai in Germania si Anglia, unde marii industriasi n-au niciun stimulent sa polueze mai putin. Se intampla sub o alta forma si in Romania. Pe alte tipuri de stimulente care incurajeaza tranzitia catre energia regenerabila. Aici, producatorii de energie curata spun ca au ramas cu certificate verzi in valoare de 150 de milioane de euro pe care nu mai au cui sa le vanda. Asta pentru ca reglementatorul pietei de energie a coborat cota de energie regenerabila la 12% din mixul energetic final.

Producatorii de energie verde se plang ca legea prevede o pondere de 17%, pe care s-au bazat cand au investit in capacitati de productie. Pe de alta parte insa, energia verde e mai scumpa si cu cat are o felie mai mare din ce foloseste consumatorul, cu atat acesta plateste mai mult. Facturile mari au convins autoritatea din domeniu sa reduca ponderea si sa scada numarul de certificate verzi primite de producatori. Doar ca acum milioane de certificate nu isi gasesc cumparator, iar o treime din companiile din domeniu risca insolventa, semn ca strategiile europene au produs la final inclusiv scumpiri si investitii nerentabile.12 Feb 2016 - Sursa: Digi24Articole recente:
@Recomandari
incineration_of_waste_corrosion_protection
2 ianuarie 2017
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Stop Abandonului
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016