Europenii vor acorda un ajutor de 100 de miliarde de euro pe an, pana in 2020, statelor sarace pentru lupta impotriva incalzirii globale. Asupra acestei sume au convenit liderii europeni reuniti vineri la Bruxelles. Potrivit proiectului realizat dupa o noapte de negocieri, sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana s-au pus „de acord cu estimarea facuta de Comisia Europeana”, care evalueaza „aceasta nevoie (…) la 100 de miliarde de euro pe an, din prezent si pana in 2020”, informeaza Le Monde. fonduri pt tarile sarace

Ramane de stabilit, insa, cum va fi repartizata aceasta suma. Problema finantarii luptei impotriva schimbarilor climatice va face subiectul negocierilor la summitul de la Copenhaga, de la inceputul lunii decembrie. Iar principala tema de discutie va fi legata de cati bani sunt dispuse statele industrializate – considerate responsabile de incalzirea globala – sa puna pe masa pentru a ajuta statele sarace sa se adapteze schimbarilor climatice.

Uniunea Europeana s-a declarat „gata sa isi asume partea sa din efortul global”, dar fara a preciza in cadrul acestui proiect de acord pana la ce suma este dispusa sa mearga. Inainte de a face un anunt oficial in acest sens, trebuie rezolvata repartizarea sumei intre cele 27 de tari comunitare.

Potrivit AFP, care a intrat in posesia unei note interne, liderii UE au stabilit ca „toate contributiile statelor membre trebuie sa tina cont de capacitatile tarilor comunitare mai putin prospere, printr-un mecanism intern de ajustare”.

Sursa: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here