Liliecii, comoara a naturii – intre pericol si mit

Bucurestenii din suburbii sunt speriati de liliecii care incep sa zboare printre blocuri imediat ce apune soarele. Liliecii, care fac parte din clasa chiropterelor, sunt singurele mamifere zburatoare. Desi sunt asociati cu vampirii, numai cateva specii ca de exemplu Desmodus rotundus, se hranesc cu sangele altor animale.

Exista 970 de specii de lilieci, care traiesc in medii diferite, de la ecuator pana in zona arctica, cu o hrana diversificata foarte mult in functie de arealul de raspandire. Astfel, liliecii se hranesc nu numai cu insecte ci si cu fructe, polen, pesti, broaste sau sange. Liliecii de pe continentul european sunt insectivori si consuma pe durata vietii lor peste 10 kilograme de tantari.

Liliecii folosesc ca adapost pesterile, scorburile copacilor, fisurile stancilor si podurile nelocuite. Speciile care traiesc in zona temperata, inclusiv cei din Romania, hiberneaza sau migreaza pentru a putea supravietui anotimpului rece.

In tara noastra exista 2 familii care inseamna aproximativ 30 de specii dintre cele 45 ce traiesc in Europa si anume familia Rhinolophidae (sau familia liliecilor cu potcoava) si familia Vespertilionidae (sau familia liliecilor cu nas neted).

In Romania liliecii sunt protejati prin lege. Pierderea habitatelor naturale, folosirea excesiva a insecticidelor si deranjarea locurilor de hibernare si reproducere constituie cauze ale reducerii populatiilor de lilieci, care s-au inregistrat in ultimele zeci de ani in toata Europa. Romania este stat semnatar al Acordului privind conservarea liliecilor in Europa, incheiat la Londra in 1991. O persoana nu are dreptul sa faca rau unui liliac chiar daca acesta se afla intr-o pivnita sau in alt loc de pe proprietatea sa.