Limitele ecologice vor accentua criza actuala

incalzirea globala 2Nu tin neaparat sa ma refer la criza actuala financiara.. din punctul meu de vedere, atat noi oamenii, cat si animalele, plantele si intreaga planeta, trecem printr-o criza. Dezechilibrul ecologic agraveaza semnificativ acest lucru. De altfel, catastrofele naturale ale ultimilor ani, marele tsunami asiatic si devastatoarele uragane americane, au ridicat un mare semn de intrebare asupra vulnerabilitatii vechilor structuri urbanistice si turistice. Iar cresterea deficitului in ceea ce priveste resursele naturale non-regenerabile, schimbarile bruste in ecosisteme si catastrofele naturale pot afecta de asemenea si continentul nostru. Ceea ce include bineinteles, si teritoriul Romaniei.

De fapt, deja Europa este afectata, iar acest lucru se va agrava in viitor. Dupa cum chiar Uniunea Europeana o spune prin comunicate oficiale, Europa sufera cele mai mari schimbari ambientale din ultimii 8.000 de ani

Dispar ghetarii alpini si desertul avanseaza. De la inceputul acestui nou secol s-au prevazut ridicari de temperatura medii cuprinse intre 2 si 6 grade celsius, ceva mai mult ca in restul lumii. In ultimii 100 de ani temperatura medie abia a urcat cu 1 grad si deja am vazut consecintele ! Cea mai mare crestere se asteapta a avea loc in zona Mediterana, mai exact in Peninsula Iberica, ceea ce inseamna ca sudul va deveni mai sec iar nordul mai umed. In zonele meridionale vor predomina perioadele de seceta, insotite de ploi torentiale, fapt care va inrautati eroziunea si prin urmare, alunecarile de teren, care pot genera adevarate dezastre. La fel, ploile intense pot provoca mari inundatii cu importante repercusiuni economice si umane, deoarece zona centrala a Europei este partea cea mai populata si urbanizata din Uniune. De asemenea, gheata din oceanul Arctic poate disparea in vara anului 2050.

Agricultura va fi puternic afectata in toata zona de sud : mai putina apa, mai multa evaporare si mai multe boli, ceea ce va conduce la imputinarea alimentelor. In Peninsula Iberica se prevede desertificarea grava a unor 3 sferturi din teritoriu. Lipsa apei va deveni severa in jurul anilo 2030. Riscul incendiile cauzate de cresterea temperaturilor si de secete, se va intensifica, agravand situatia deja catastrofica din ultimul deceniu. Se estimeaza si ca nivelul marii va creste considerabil, de la 1 la 13 metri, daca intr-adevar se va produce un schimb climatic brutal ( ca urmare a scufundarii ghetarilor din Groenlanda si Antarctica). Nu cred ca e nevoie sa ne gandim prea mult la consecintele acestui lucru, avand in vedere cata lume traieste in zonele de coasta ale Europei.

Si.. ce se va intampla in acest caz , cu toti peretii nostrii din ciment ? Cu toate mega-cladirile noastre ?? Cu toate infrastructurile de care dispunem ?

Nu numai ca suntem inundati in continuare de infrastructuri pe teritoriile noastre deja condamnate, insa mega-proiectele prevazute vor avea un impact extrem de mare asupra zonelor asa-zis protejate, afectand multe spatii teoretic intocabile. Aceste proiecte vor avea repercursiuni imense asupra faunei (din cauza efectului bariera) si a biodiversitatii in general , care deja de pe acum este cat se poate de hartuita si amenintata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *