Liniste! Incepe sezonul de reproducere

Zgomotele umane bruiaza sezonul de imperechere al broastelor si limiteaza ariile de vanatoare ale liliecilor.Broscoii

Taraboiul produs de vehicule, de aglomerarile urbane si de pe terenurile unde se exploateaza gaze sau petrol deranjeaza comunicarea dintre vietatile pornite la vanatoare sau aflate in perioada de reproducere, arata un studiu de sinteza, citat de BBC News. „Numeroase specii de animale si-au dezvoltat un auz foarte fin, pentru a auzi si cele mai mici zgomote, or, aceasta abilitate este amenintata de poluarea sonora”, spune specialistul in ecologie Jesse Barber de la Universitatea din Colorado.

Specia broastei de copac este una dintre victimele valului de decibeli. Din cauza zgomotelor provocate de traficul auto, femelele nu mai reusesc sa distinga chemarile de imperechere lansate de masculi.
Publicitate

De altfel, nici masculii nu se mai obosesc sa tina piept zgomotului soselei, lansand tot mai putine apeluri nuptiale. In schimb, pitigoiul mare a fost mai abil si a reusit sa se adapteze, ducand cantarile sale in frecvente mai inalte, asa incat specia sa poate comunica mai bine, pe deasupra poluarii fonice.

Bufnitele si liliecii sunt, si ei, derutati de vesnica zumzaiala antropica. Unele specii de lilieci nici nu se mai aventureaza in zonele locuite, pentru ca ultrasunetele emise pentru a-si detecta prada interfereaza cu cacofonia orasului sau a soselelor. De altfel, liliecii cu urechi mari nu mai au curajul sa treaca peste soselele intens circulate, ceea ce conduce la o limitare amenintatoare a ariilor lor de vanatoare.

In timp ce comportamentul ratelor si gastelor a fost deviat de motoarele avioanelor, vietatile pamantului nu-si gasesc tihna nici chiar in parcurile naturale. „Locurile linistite sunt in special vulnerabile la zgomotele venite de afara, pentru ca pana si sursele departate de galagie pot sa aiba un impact”, spune Barber, citat de BBC News. Desi par ferite de poluarea sonora, chiar si insectele din Amazon sufera din cauza drumurilor construite in jungla, in vreme ce calmul mamiferelor marine este zgaltait de traficul marin.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *